Вето Угорщини на закупівлі зброї для ЗСУ тепер можна обійти – подробиці

Поділитися:

ЄС розробив юридичний механізм, щоб обійти вето Угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок прибутків, отриманих від заморожених активів Росії.

Про це голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив Financial Times.

Він зазначив, що оскільки Угорщина утрималася від попередньої домовленості про використання прибутків від заморожених російських активів, вона «не повинна бути частиною рішення про використання цих грошей».

Юридичний обхідний шлях, який обговорюватимуть міністри закордонних справ ЄС у понеділок, також матиме вирішальне значення для виділення Україні кредиту у розмірі $50 мільярдів до кінця року.

За словами джерел FT, юридичного обхідного шляху для використання коштів ЄС, ймовірно, буде достатньо, щоб гарантувати виплату кредиту.

Однак Угорщина все ще може заблокувати санкції ЄС, згідно з якими заморожені російські активи. Заморожування необхідно одноголосно поновлювати кожні шість місяців.

За словами Борреля, Брюссель запропонував Угорщині угоду, де кошти Будапешту не використовуватимуть на допомогу Україні. Однак уряд Орбана відкинув пропозицію.

Нагадаємо, вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни G7 і Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
26 Червня 2024 року - 20:01
Це будуть стрілецькі підрозділи загальною кількістю 8 тисяч поліціянтів
26 Червня 2024 року - 19:52
26 червня Рада Євросоюзу продовжила тимчасовий захист для українців, що перебувають...
26 Червня 2024 року - 15:23
Бренд Schweppes з'явився в 1783 завдяки завзятості одного винахідника, який...
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство