Україна має зробити додаткові кроки – про це оголосять на саміті НАТО

Поділитися:

На саміті НАТО, який відбудеться з 9 по 11 липня у Вашингтоні, буде заявлено, що перешкодою для вступу України до альянсу є корупція. Про це пише британське видання Telegraph із посиланням на розмову із посадовцем Держдепу США, – повідомляє “Голос Америки”.

За даними Telegraph, країни НАТО на саміті у липні оприлюднять комюніке, в якому відзначать реформи, які Київ провів за роки повномасштабної війни, але також заявлять про “додаткові кроки”, необхідні для переговорів щодо членства в альянсі.

“Оскільки вони продовжують проводити ці реформи, ми хочемо їх похвалити, ми хочемо поговорити про додаткові кроки, які необхідно зробити, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Це пріоритет для багатьох із нас за цим столом”, – сказав посадовець Держдепу у розмові із Telegraph.

Видання додає, що під час підготовки до саміту на переговорах між державами-членами НАТО саме питання корупції в Україні було перешкодою для деяких країн, щоб погодитись на конкретний графік для Києва із приєднання до Північноатлантичного альянсу.

Джерело у Пентагоні повідомило Telegraph, що дипломати та офіційні особи НАТО вже надали Україні перелік реформ, які Київ має здійснити перед тим, як претендувати на членство в альянсі.

Президенту України на саміті НАТО у Вашингтоні ймовірно запропонують “гарно освітлений міст” до членства в НАТО – формулювання, якому надають перевагу США.

Зазначається, що 20 червня, видання Washington Post описало низку корупційних скандалів в Україні, внаслідок яких президент України Володимир Зеленський звільняв чиновників, ймовірно причетних до корупції, або НАБУ щодо них починало розслідування. Видання згадало справи Іллі Вітюка, Всеволода Князєва, Ігоря Коломойського.

Втім WP додає, що у Держдепі США вважають боротьбу України з корупцією недостатньою.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту у Київ у травні цього року відзначив, що Україна “зробила важливі кроки” у боротьбі з корупцією, “але багато чого ще належить зробити”.

Блінкен заявив, що Україні потрібне “сильне та передбачуване регуляторне середовище; відкрита та чесна конкуренція; прозорість; верховенство права; ефективні антикорупційні заходи”. Щоб не стати схожою на Росію, наголосив Блінкен, Україна має перемогти корупцію.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що чекає від саміту НАТО щось схоже на запрошення до Альянсу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
5 Липня 2024 року - 17:07
Команда українського криптомедіа Incrypted організувала в Києві масштабну конференцію Incrypted...
4 Липня 2024 року - 21:48
У Міністерстві економіки України нагадали алгоритм бронювання від мобілізації для підприємства
4 Липня 2024 року - 18:17
Цьогоріч Скандинавія побила туристичні рекорди через спеку на європейських курортах
3 Липня 2024 року - 21:03
Уряд дозволив міжвідомчій робочій групі, що займається мобілізацією військовозобов’язаних держслужбовців...