Останні новини:

Угорщина отримала відмову у Єврокомісії: Україну не змушуватимуть повернути транзит російської нафти

Поділитися:

Угорщина та Словаччина залучили Європейський Союз до суперечки з Україною через припинення подачі російської нафти трубопроводом “Дружба”, проте їх спроби провалилися. Європейська комісія затримала їхній запит закликати Київ скасувати нещодавні санкції проти російської нафтової компанії “Лукойл”, які фактично забороняють використовувати Україну як транзит для постачання до цих країн.

Про це повідомляє Financial Times.

Як відомо, після початку повномасштабної російської агресії в Україні країнам ЄС заборонили імпортувати російську нафту з рф, однак для Словаччини й Угорщини зробили виняток, адже нафта з росії — досі головне джерело енергії для цих держав.

До цього часу трубопровід “Дружба”, який проходить через Україну, залишався основним маршрутом для постачання до Словаччини й Угорщини.

Однак у липні “Лукойл” припинив постачати нафту до цих країн. Це сталося після того, як відбулося посилення санкцій Радою національної безпеки й оборони України проти “Лукойлу” в червні 2024 року. Що означає фактично заборону використовувати Україну як транзит для постачання нафти до цих країн.

Через це обидві держави ініціювали консультаційну процедуру арбітражного суду з Європейською комісією.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав посилення санкцій проти “Лукойлу” “неприпустимим кроком з боку України, яка хоче стати членом ЄС”, оскільки заборона транзиту ставить під загрозу постачання сирої нафти до двох країн ЄС.

Він додав, що це нібито порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Угорський міністр назвав це рішення України “недружнім”, зважаючи, що Київ отримує електроенергію від Угорщини.

Однак єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс сказав Financial Times, що Брюсселю “потрібно більше часу, аби зібрати докази й оцінити правову ситуацію”.

Як повідомили виданню троє дипломатів, на вчорашній зустрічі торгових представників держав — членів ЄС 11 країн виступили на підтримку його позиції, і жодна не стала на бік Угорщини й Словаччини.

Один з них заявив, що торгова угода з Україною включає положення про безпеку, яке може допустити зрив поставок.

Незрозуміло, на яке співчуття сподівалася Угорщина, жаліючись Єврокомісії на посилення санкцій Києва, з огляду на нещодавнє “мирне турне” премʼєр-міністра країни Віктора Орбана, яке Євросоюз засудив.

“Мирні” поїздки прем’єра Угорщини Віктора Орбана

Нагадаємо, після поїздки до Києва та переговорів із президентом Володимиром Зеленським Орбан несподівано відвідав Москву та Пекін, потім взяв участь у саміті НАТО у Вашингтоні минулого тижня, а також провів переговори з Трампом у Флориді.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...