Орбан отримає бойкот в Євросоюзі за свої візити до Китаю та РФ – Politico

Поділитися:

Євросоюз не пробачить Орбану те, що він перешкоджав наданню допомоги Україні та самовільно зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним та лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

ЄС хоче покарати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його поїздки до РФ та Китаю. Так, міністри закордонних справ Європейського Союзу планують проігнорувати саміт із закордонних справ у Будапешті у серпні, організувавши власний формальний саміт на той самий час. Цим бойкотом політики хочуть надіслати чіткий сигнал, що “Угорщина не виступає від імені ЄС”.

Про це пише Politico. Видання зазначає, що Угорщина, яка головує в Раді ЄС, планує провести саміт із закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня.

Але після того, як прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та самовільно зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним та лідером Китаю Сі Цзіньпіном, багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути цього заходу. Саміт Будапешта вони назвали ще одним пропагандистським шоу Орбана.

За словами трьох дипломатів ЄС, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель скличе міністрів на “формальну” раду із закордонних справ одночасно з самітом Орбана. Не відвідати цю раду міністри не зможуть.

“Якщо цього ж дня відбудеться офіційна рада із закордонних справ, організована високим представником Боррелем, міністри не зможуть поїхати до Будапешта”, – сказав один із дипломатів.

Інший додав, що, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хочуть “надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не виступає від імені ЄС”. За даними Politico, цей план неофіційно вже обговорювався з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС.

Нагадаємо, після того, як Угорщина розпочала піврічне верховенство в Раді Європейського Союзу під гаслом “Зробимо Європу великою знову”, прем’єр країни Віктор Орбан почав вояж по країнах, щоб припинити війну в Україні. Він розробив власний “мирний” план, яким спочатку поділився з президентом України Володимиром Зеленським, а потім з російським диктатором Володимиром Путіним. Путін від цієї пропозиції відмовився й заявив, що його позиція непохитна. Володимир Зеленський теж не підтримав “мирний план” Будапешта та висловив сумнів у його логіці. Український лідер наголосив, що подібні перемир’я не були добрими для України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Серпня 2024 року - 20:51
Прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер дав вказівку раді національної безпеки розробити...
19 Серпня 2024 року - 11:42
В першій частини нашої статті ми розказували про Департамент внутрішнього...
19 Серпня 2024 року - 10:59
У Херсонській області запрацював перший у регіоні Мобільний аптечний пункт...
16 Серпня 2024 року - 14:47
Якщо запитати у киянина, про його улюблені ресторани, то ви...