Китай звинувачує США у брехні: заява стосовно завершення війни в Україні

Поділитися:

Китай закликав як Росію, так і Україну якнайшвидше почати мирні переговори. Притім Пекін вкотре назвав події в Україні кризою, а не війною.

Заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан закликав Україну і Росію піти “назустріч один одному” і якнайшвидше почати мирні переговори. Про це він заявив під час засідання Ради безпеки ООН, скликане на вимогу Росії напередодні Саміту миру у Швейцарії.

“Зброя може покласти край війні, але вона не принесе тривалого миру, – цитує Ген Шуана “Українська правда”. – Китай закликає сторони конфлікту продемонструвати політичну волю, піти назустріч один одному і якнайшвидше розпочати мирні переговори, щоб досягти припинення вогню і покласти край бойовим діям”.

Представник Китаю також закликав міжнародне співтовариство “віддати пріоритет миру і людяності, активізувати зусилля зі сприяння миру і переговорам, уникати посилення конфронтації, об’єднати зусилля для подолання негативних наслідків кризи і спільно працювати над створенням умов для політичного врегулювання кризи”.

Ген Шуан заявив, що позиція Китаю щодо України є “послідовною і чіткою”: “Китай і надалі відстоюватиме об’єктивну та неупереджену позицію, підтримуватиме тісний зв’язок з усіма сторонами, наполегливо переконуватиме та просуватиме переговори, докладатиме невпинних зусиль та відіграватиме конструктивну роль у сприянні якнайшвидшому політичному врегулюванню української кризи”.

Представник Китаю також заявив, що США поширюють брехню про те, що китайська сторона підтримала війну, розв’язану Росією, і що насправді, навіть після початку війни торгівля між США і Росією ніколи не припинялися.

За його словами, Китай завжди закликав до миру та сприяння переговорам для просування політичного рішення. “Китай не надавав летальної зброї жодній зі сторін конфлікту і завжди суворо контролював товари подвійного призначення. Економічне і торговельне співробітництво між Китаєм і Росією відповідає правилам СОТ і ринковим принципам, не спрямоване проти третіх сторін і не порушує міжнародне право. Фактично, після початку війни торговельні обміни між США і Росією ніколи не припинялися”.

При цьому Ген Шуан закликав американську сторону припинити нападки і “очорнення Китаю на підставі українського питання”, а також припинити введення односторонніх санкцій проти китайських підприємств.

Нагадаємо, що агентство Reuters повідомило, що Китай, який не буде присутній на Саміті миру у Швейцарії цими вихідними, напередодні швейцарської зустрічі лобіює свій “мирний план” серед світових урядів. Представлена китайська пропозиція передбачає проведення міжнародної мирної конференції “у належний час, що визнається як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін, а також чесне обговорення всіх мирних планів”.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство
21 Червня 2024 року - 20:12
Під час мобілізації підприємства критичної інфраструктури мають право забронювати своїх співробітників від...
21 Червня 2024 року - 19:49
Уряд підтримав зміни до закону, планується замінити паперове посвідчення ветерана...
21 Червня 2024 року - 14:33
Гроші — одна з важливих складових у житті, а кредитування...