Гарантії безпеки для країни-терориста: Макрон знову ллє воду на млин кремля

Поділитися:

Президент Франції закликав НАТО продумати гарантії безпеки, які альянс надасть росії, коли кремль погодиться повернутися за стіл переговорів з Україною.

Таку заяву Еммануель Макрон  зробив в інтерв’ю телеканалу TF1.

«Ця тема буде частиною факторів миру, і тому ми також повинні підготуватися до неї: що ми готові зробити, як ми захистимо наших союзників і держави-члени НАТО, даючи при цьому гарантії власної безпеки росії того дня, коли вона повернеться за стіл переговорів», – наголосив президент.

За його словами, майбутню архітектуру безпеки він обговорював під час недавнього візиту до США із президентом Джо Байденом.

Аналітики інституту вивчення війни в останньому огляді зазначили, що пропозиції Макрона повністю відповідають російським тезам про мир, які почали посилено циркулювати у інформаційному просторі. Зокрема йдеться про те, що росія вимагає «гарантій безпеки», які спричиняють частковий демонтаж НАТО шляхом повернення до кордонів 1997 року та надання Москві права вето на майбутнє розширення альянсу, – йдеться у звіті ISW.

Тим часом в Україні на пропозицію Макрона відреагували вкрай жорстко. Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов назвав всі спроби посадити Україну за стіл переговорів із путіним «підкилимною дипломатією, час якої закінчився». За його словами, краща гарантія для миру в Європі – це демілітаризована росія.

«Країні-терористу та вбивці хочуть надати гарантії безпеки? Замість Нюрнбергу – підписання угоди з рф і рукостискання? Українська кров на руках путіна не завадить business as usual? Дивна логіка підкилимної дипломатії, час якої скінчився. Єдина гарантія – це гуманізм європейської судової системи, після вироку в Гаазі не передбачено смертної кари», – написав Данілов, і додав, що нині необхідно гарантувати безпеку світу від росії, а не навпаки.

Водночас  в українському парламенті заявили про можливість «надання» рф гарантій безпеки, але при виконання певних умов.

«Для цього достатньо: покинути територію нашої країни; виплатити репарації; покарати всіх воєнних злочинців; добровільно здати ядерну зброю. Після цього ми готові сісти за стіл переговорів і поговорити про гарантії безпеки», – зазначив голова владної фракції «Слуга народу» у ВР Давид Арахамія.

Нагадаємо, «гарантії безпеки», яких вимагає росія, передбачають повернення НАТО до його кордонів 1997 року та надання Росії права вето на майбутнє розширення Альянсу, вимагаючи від НАТО призупинити політику “відкритих дверей”. Міністр закордонних справ рф сергій лавров у своєму виступі 1 грудня згадав ці вимоги.

А речник кремля дмитро п’єскою озвучив заяву, за якою москва продовжуватиме «спецоперацію» доти, доки не будуть досягнуті її цілі, – «демілітаризація, денацифікація України та відмова від НАТО».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи