Останні новини:

Проведення Курської операції зірвало перемовини між РФ та Україною – інсайд WP

Поділитися:

Політолог Фесенко вважає, що наступ на Курщину зруйнував не саму перспективу мирних переговорів, а перспективу переговорів саме на умовах Росії.

Про схему перегорів Росії та України через посередників у Катарі, що була зірвана Курською операцією ЗСУ, напередодні написали у Washington Post. Та стаття викликає багато питань. Навіщо домовлятися про діалог, після чого починати операцію на російській територія, яка вочевидь ці домовленості зруйнує? Навіщо взагалі намагатися укласти домовленності із Росією, навіть попри те, що співбесідники WP з Офісу Президента оцінюють успіх цих примарних перемовин як вкрай низький – десь 20 відсотків. Інформатор порадився з експертами, щоб розібратися у цьому питанні.

У статті Washington Post факт підготовки до секретних переговорів у Катарі підтверджує дипломат з Офісу президента. Хоча Київ і Москва сигналізували про готовність, високопосадовці в українській столиці оцінювали шанси на успіх приблизно на 20%, інші – ще менше. Нащо намагатися домовитися, якщо шанс настільки низький?

Політолог Володимир Фесенко каже, що річ у тому, що ніяких переговорів з Росією заплановано не було. В Катарі мала відбутися конференція щодо енергетичної безпеки, яка зірвалася через ризик нападу Ірану на Ізраїль.

“Припускаю, що представники Катару могли мати наміри організувати зустріч на полях цієї конференції, — української делегації, яка була б на цій конференції, і запросити росіян. У Катара є досвід проведення переговорів між Україною і Росією, причому в такому форматі, який використовувався під час зернової угоди, коли переговори йдуть через посередників, а не напряму”, – зауважив експерт виданню NV.

Проте Росія можливо взагалі не планувала брати участь у тій конференції. Принаймні, вона про такі наміри ніде не повідомляла. Тож, можливо, катарці хотіли організувати зустріч під час конференції, просто щоб зрозуміти, чи взагалі доцільно порушувати подібні питання.

ипломат, колишній посол у США і Франції Олег Шамшур в інтерв’ю Radio NV зауважив, що після статті про зрив переговорів у нього з’явилося бажання “навісити замки на роти деяких співробітників ОП”. Цілком ймовірно, що ані західні ЗМІ, ані українські посадовці не мали розповідати про переговори. Виходить, що інформаційна тиша зберігалася одночасно і про підготовку перемовин з представниками РФ, і про планування Курської операції.

До речі у РФ заперечили всю інформацію про можливі переговори. Представниця МЗС Росії Марія Захарова у коментарі росЗМІ заявила, що жодних прямих чи непрямих переговорів та підготовки до них не було.

Наступ на Курщину зруйнував перспективу переговорів

Судячи з усього переговори та Курський наступ планувалися приблизно в один і той самий час – зустріч в Катарі була запланована на кінець липня – серпень. Водночас The Economist написали, що головком ЗСУ Олександр Сирський планував операцію теж з липня. Тоді навіщо готуватися до переговорів і розпочинати наступ на Курщину, знаючи, що після цього переговори підуть прахом?

Дипломат Олег Шамшур каже, що наступ та переговори могли готувати одночасно різними командами. Але Курська операція, за його словами, має бути ефективною й успішною до кінця.

Політолог Олексій Якубін вважає, що сьогодні Росія дійсно не буде вести переговорів на тлі активного наступу України на Курщині. Але це не означає, що операція закрила таку можливість.

“Наступ показав ядерній державі, що війна може масштабуватися і на її територію. І це може бути підсиленням у потенційних мирних переговорах”, – зазначив експерт у коментарі Інформатору.

За словами політолога Володимира Фесенка, український наступ на Курщині зруйнував не перспективу мирних переговорів, а перспективу переговорів на російських умовах. Тобто, на умовах односторонніх поступок з боку України.

“Зараз очевидно, що на поступки доведеться йти і Росії. І це, безумовно, зламало всю переговорну стратегію, яку будували в Кремлі”, – додав він.

У свіжій статті The Times писали, що російському диктатору Володимиру Путіну все ж доведеться піти на поступки та погодитися на переговори, беручи до уваги українські вимоги. В іншому ж випадку в України не залишиться іншого вибору, окрім як залишитися в Курській області та просуватися далі.

Про що йшлося у статті The Washington Post

Журналісти написали, що до катарської Дохи цього місяця Україна та Росія мали намір відправити делегації для непрямих переговорів щодо знакової угоди про припинення ударів по енергетичній і енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Фактично це означало б часткове припинення вогню.

Але, як йдеться у матеріалі, зірвав усе наступ українських військ у Курській області РФ. Втім, джерела видання кажуть, що російські делегати не відмовилися повністю від діалогу, а попросили “дати їм часу” для “оцінки ситуації”.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...