Оборона Покровського напрямку опинилась під загрозою розвалу через наступ ЗСУ у Курській області, – Financial Times

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський зіткнувся з хвилею жорсткої критики від військовиків, законодавців та військових аналітиків через швидке просування російської армії на сході України. Про це йдеться у статті Крістофера Міллера на Financial Times.

Це просування відбувається на тлі сміливого вторгнення українських сил у Курську область росії, яке розпочалося 6 серпня 2024 року. Спочатку багато українців святкували цей наступ, сподіваючись, що він змусить Москву перекинути ресурси на новий фронт і змінить хід війни на користь України. Однак прорив лінії фронту в стратегічно важливій Донецькій області викликав негативну реакцію щодо керівництва в Києві, стверджує журналіст.

Критики стверджують, що позиції України були ослаблені через передислокацію тисяч досвідчених українських бійців для операції в Курську. Російські сили наближаються до стратегічно важливого міста Покровськ, захопивши кілька навколишніх міст цього тижня і змусивши недоукомплектовані українські підрозділи відступити з підготовлених оборонних позицій.

За даними української аналітичної групи Frontelligence Insight, Покровськ є одним із двох ключових залізничних та автомобільних вузлів у Донецькій області, і його втрата загрожуватиме всій логістиці регіону для української армії. Супутникові знімки, проаналізовані фінською групою Black Bird, показують, що російські сили зараз знаходяться лише за 8 км від Покровська.

Військовий аналітик Олександр Коваленко назвав ситуацію на східній околиці Покровська “повним оборонним провалом”. Він підкреслив, що проблема полягає не в солдатах, а в тих, хто приймає рішення для цих солдатів, вказуючи на керівництво України.

Кілька бійців у цьому районі висловили занепокоєння щодо оборони навколо Покровська. Один з них, Женя з 93-ї механізованої бригади, описав ситуацію так:

“Чесно кажучи, я ніколи не бачив нічого подібного. Все розвалюється так швидко. Покровськ впаде набагато швидше, ніж Бахмут”.

Українські війська цього тижня відступили з Новогродівки, що за 8 км на південний схід від Покровська. Центр оборонних стратегій (CDS), київський аналітичний центр з питань безпеки, заявив, що відступ вказує на нестачу оборонних ресурсів, незважаючи на важливість Покровська як логістичного вузла.

Генерал Олександр Сирський, головнокомандувач української армії, заявив у четвер, що відвідав район Покровська і працює над “зміцненням оборони наших військ у найскладніших ділянках фронту, забезпеченням бригад достатньою кількістю боєприпасів та інших матеріально-технічних засобів”.

А Президент Зеленський під час прес-конференції у Києві у вівторок описав ситуацію на фронті поблизу Покровська як “надзвичайно складну”, але стверджував, що російський наступ у цьому районі сповільнився після українського наступу в Курську. Однак, за даними кількох військових аналітиків, включаючи українську групу Deep State, російські сили з 6 серпня просувалися на Донбасі швидше, ніж у попередні місяці.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики, пояснив російські успіхи нестачею досвідченої української піхоти та відволіканням ресурсів на курський наступ.

“Україна направила резерви до Курська, залишивши менше варіантів для заповнення прогалин в інших місцях. Деякі з більш досвідчених бригад були замінені новішими, менш досвідченими підрозділами”, – сказав Лі.

Солдати, мобілізовані цього літа, були відправлені в бій з мінімальною підготовкою, йдеться у статті.

“Вони завмирають… вони не знають, що робити в реальному бою… розвертаються і тікають за першого ж вибуху”, – сказав лейтенант, чиї війська знаходяться на передовій поблизу Покровська.

Солдати артилерійських підрозділів поблизу Покровська також підкреслили дефіцит снарядів і серйозну невідповідність вогневій потужності порівняно з російськими силами.

“Наші снаряди закінчуються. У нас їх просто не вистачає”, – сказав командир артилерії, зазначивши, що багато ресурсів було перенаправлено на північ до Курська.

Станіслав Асєєв, український журналіст і солдат, який зараз перебуває на східному фронті, попередив про можливе “знищення всієї південної групи військ у регіоні, а не лише Покровська”. Він пояснив це “комплексом внутрішніх причин: від висадки квітів замість укріплень до нерозуміння з боку вищого командування проблем, очевидних кожному солдату в окопах”.

Frontelligence зазначає, що українське керівництво все ще може зміцнити лінію фронту, розгорнувши нові бригади або перемістивши сили з інших районів. Однак, якщо Покровськ впаде, це може відкрити шлях російським силам до просування в напрямку Дніпра, четвертого за величиною міста України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...