Не менше 70 дронів запустила Україна по аеродрому в Морозовську – Буданов

Поділитися:

Супутникові знімки підтверджують масований удар українськими безпілотниками по аеродрому Морозовськ у Ростовській області в ніч на 14 червня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Warzone.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив виданню, що українські підрозділи оборони та розвідки використали щонайменше 70 безпілотників для удару по авіабазі, що розташована за 240 кілометрів від лінії фронту.

Розташований у Ростовській області аеродром, є базою для десятків винищувачів-бомбардувальників Су-34, які були ключовою зброєю у війні, та слугує передовою оперативною базою для винищувачів Су-27.

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову. 9

Водночас, зазначає видання, хоча атака, схоже, завдала певної шкоди, її повна міра наразі незрозуміла.

На отриманих знімках від Planet Labs видно пошкодження покриття ангару, що розташований на пероні технічного обслуговування, а всередині видніються два винищувачі-бомбардувальники Су-34. Літаки, ймовірно, зазнали певних пошкоджень. Цей ангар, вірогідно, був головною мішенню для українських безпілотників.

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову. 9

На невеликій відстані від ангару, на пероні видніється невеликий кратер і сліди пожежі. Зазначається, що важко сказати, чи був пошкоджений якийсь борт, але саме тут зазвичай паркуються кілька реактивних літаків.

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову. 7

Видання також зазначає, що помітні на знімку в п’ятницю, 14 червня, ушкодження, відсутні на знімку аеродрому, зробленому 6 червня.

Ширший порівняльний вигляд авіабази пропонує ще один контраст між знімками 6 і 13 червня.

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову. 5

 

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову. 2

Російські джерела розходяться в оцінках

Російські джерела визнали факт атаки на аеродром, але розійшлися в оцінках.

Так, російський Telegram-канал “Два майора” (Two Majors) стверджує, що жоден літак не був пошкоджений. Натомість Telegram-канал “Кремлівська табакерка” стверджує, що хоча більшість безпілотників були збиті, не долетівши до цілі, деякі з них долетіли, внаслідок чого загинули шість пілотів, ще 10 військовослужбовців були поранені.

Тим часом, Буданов повідомив The Warzone, що наразі триває оцінка бойових втрат.

“Ми чекаємо на інформацію про те, чи були знищені або пошкоджені літаки”, – сказав він.

Видання зазначає, що є й інші візуальні докази обстрілу аеродрому.

Вночі у соціальних мережах з’явилися фотографії та відео, на яких видно, як безпілотники пролітають над Морозовськом. Також з’явилися повідомлення про те, що поблизу бази було чутно численні вибухи.

“Безпілотник пролетів прямо над головою підписника з Морозовська. Ворог цілився в аеродром”, – написав Telegram-канал “Это новости Ростова”.

За словами Буданова, операція була здійснена з території України. За його словами, по аеродрому вдарили щонайменше 70, а може і більше українських безпілотників “Дракон” і “Сплеск”.

Ці дані збігаються з інформацією Telegram-каналу “Два майора”. Там заявили, що ця атака продемонструвала серйозні вразливості російської ППО від безпілотників.

“Незважаючи на те, що противнику не вдалося досягти цілей по знищенню наших літаків сьогодні вночі на аеродромі Морозовськ у Ростовській області, здатність Збройних Сил України одночасно запустити 70 безпілотників вглиб нашої території, а також їхня здатність подолати ППО ще до підльоту до аеродрому, свідчить про те, що противник зберігає високий потенціал застосування цього виду саморобної зброї для ураження”, – зазначив канал.

Видання зазначає, що це вже друга за два місяці масштабна атака українських безпілотників на аеродром Морозовськ. Летовище також було атаковане 5 квітня. Після цього удару з’явилося кілька відео та зображень, які ви можете побачити нижче.

Щодо атаки 5 квітня українські офіційні особи стверджували, що внаслідок удару було знищено щонайменше шість військових літаків і серйозно пошкоджено ще вісім. Київ також стверджував, що 20 російських військовослужбовців на базі були вбиті або поранені.

Ці дані підтверджує твіт видання Kyiv Post.

Водночас, наступні знімки високої роздільної здатності Planet Lab, які The Warzone отримало наступного дня, не продемонстрували серйозних пошкоджень у Морозовську.

“За день до атаки на стоянках по всьому об’єкту було видно 29 літаків. На знімках, отриманих від Planet Labs, які були зроблені сьогодні, ми можемо нарахувати стільки ж літаків, при цьому на них і на інфраструктурі бази не було помітно жодних серйозних пошкоджень”, – зазначило тоді видання.

Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову.

Стосовно атаки цього разу українські офіційні особи поки що не робили таких сміливих заяв. Однак Буданов пообіцяв, що база буде атакована знову.

“Так”, – різко відповів він, коли його запитали, чи планують українські війська ще одну повітряну атаку на цей аеродром.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство
21 Червня 2024 року - 20:12
Під час мобілізації підприємства критичної інфраструктури мають право забронювати своїх співробітників від...
21 Червня 2024 року - 19:49
Уряд підтримав зміни до закону, планується замінити паперове посвідчення ветерана...
21 Червня 2024 року - 14:33
Гроші — одна з важливих складових у житті, а кредитування...