Останні новини:

Дагестан вийшов на протест проти мобілізації

Поділитися:

У дагестанських містах Махачкала та Хасавюрт, а також у столиці Кабардино-Балкарії Нальчику сотні людей вийшли на акції протесту проти мобілізації чоловіків на війну з Україною.

Під час стихійних акцій вже затримано близько 90 людей, зокрема приблизно 70 – у Махачкалі та близько 20-ти – у Хасав’юрті.

Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Кавказ.Реалії».

За інформацією, сотні людей вийшли з протестами проти оголошеної путіним мобілізації. Проти них поліція застосовує палиці й електрошокери, а також перцеві балончики. У мітингувальників відбирають мобільні телефони. За даними очевидців, деяких мітингувальників через серйозні забої доправляють до лікарні.

Страждають від дій поліції і представники ЗМІ. Зокрема, поліція затримала журналіста видання «Новое дело» Ідріса Юсупова та головного редактора видання RusNews Сергія Айнбіндера. Затриманих побили та відібрали техніку.

Тим часом у Нальчику до мітингувальників вийшли місцеві урядники. Вони відмовилися відповідати на запитання про кількість резервістів, яких буде мобілізовано із республіки. Розмова відбувалася на підвищених тонах.

Напередодні у Махачкалі вже проходив стихійний мітинг проти мобілізації. Було затримано близько 120 людей. Про протести повідомлялося у селі Ендирей та у Нальчику. Щодо восьми з них порушені кримінальні справи.

Нагадаємо, 21 вересня президент володимир путін оголосив про часткову мобілізацію в країні «у зв’язку з ситуацією в Україні». Він заявив, що призову на військову службу підлягатимуть громадяни, які перебувають у запасі. Насамперед, йдеться про тих, хто служив у лавах збройних сил, а також має певні військово-облікові спеціальності й досвід.

Утім численні свідчення і відео, поширені росіянами у мережі, вказують на те, що під мобілізацію потрапляють особи без військового досвіду і з порушенням інших вимог до прийняття у військо.

Через небажання воювати тисячі російських чоловіків виїхали з країни до Грузії, Туреччини, Казахстану, Вірменії та інших країн, які мають з росією безвізовий режим. За інформацією фсб, з росії втекли понад 260 тисяч чоловіків.

Від 21 вересня, дня початку мобілізації, під час мітингів проти мобілізації поліцією затримано понад дві тисячі осіб.

 

 

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...