Як минув KyivBookFest 2024: запитуємо в авторів

Поділитися:

Цієї неділі в Києві завершився другий щорічний фестиваль KyivBookFest, що проходив з 5 до 8 вересня в Gorodok Gallery. Цьогоріч у заході взяли участь близько 130 видавців, десятки письменників і блогерів. Одразу на кількох різних локаціях відбувалися як презентації нових книг та автограф-сесії, так і галузеві професійні дискусії та обговорення. Особливим доповненням стала окрема програма подій для дітей і підлітків JuniorBookFest.

Ми також встигли побувати на фестивалі та зустрілися з кількома авторами й видавцями. А ще запитали про їхні враження. Тож яким був цей фестиваль для письменників, що їм найбільше запам’яталося та які книги вони придбали — читайте в матеріалі. 

За якою книгою ви прийшли на фестиваль?

Марія Великанова: Ми прийшли за книжкою «Жнець без коси». Це книжка української авторки Олександри Черепан, українське фентезі. Перший кольоровий зріз в асортименті видавництва «Навчальна книга – Богдан»: вони теж долучилися до тренду красивих книжок. І, звісно, ми дуже хочемо «Корчму на перехресті світів» від «Readberry». Сьогодні ми її вперше потримали в руках, вона дуже прекрасна.

Мія Марченко: Я планую купити книгу Тревіса Болдрі «Книжки та кістяний пил». Також планувала придбати «Королівство душ» Рени Баррон і, можливо, «Витязь і Вірлиця» Наталки Довгопол.

Ганна Булгакова: Була на події з Олександром Михедом, де придбала й підписала для себе його «Позивний для Йова». Також я придбала перевидання Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі» у видавництва «Основи». Купила книжку для військових. На фестивалі була можливість відправити книжку на фронт, тож я купила й відправила «Дім між трьох світів». А вчора на подарунок придбала дитячу книжку «Панна Оля», тоді як для себе — книгу есеїв Юрія Шевельова.

Катерина Пекур: Собі я купила перевидання книжки, яку я читала в дитинстві. Побачила її раптом на стенді одного видавництва. Це книжка про Робін Гуда.

Таня Гуд: На фестиваль я прийшла за «Палітурником» від Бріджит Коллінз та «Аномалією» від Андрія Новіка. Останню навіть встигла підписати в автора.

Олена Носоненко: Раніше я завжди їхала з великими пакунками з книжкових виставок. Цього разу я небагато купувала, бо катастрофічно не вистачає часу читати. З огляду на те, що KyivBookFest став місцем народження ще однієї класної ідеї, яка, сподіваюся, вистрелить, то у мене взагалі скоро не буде часу читати. Але я купила від «РМ» книжку «Ніщо з цього не правда», також мені подарували «Імперфекціоністи» від «Фабули». А одній дівчинці, яка збирає книги, я купила «Мама Му читає книги». 

Які ваші враження від фестивалю?

Таня Гуд: Мені дуже подобається. Я обожнюю всю цю атмосферу, книжкова спільнота — це «ван лав».

Марія Великанова: Усе, як завжди, круто. Це атмосфера свята, атмосфера книжкового фестивалю, за якою ми, власне, й приходимо. Тут відчувається життя: ми всі разом, що б там не сталося.

Ганна Булгакова: Загалом дуже подобається атмосфера, подобається програма фестивалю. Проте не сподобалося, що часто події, на які хочеться потрапити, відбувалися в один час. Разом із тим професійна програма була дуже потужною, було багато цікавих інсайтів. Це неймовірний досвід для мене.

Сергій Панасюк: Все просто чудово. Я давно не був на фестивалях. Це вперше, коли я нарешті потрапив сюди. Вражений організацією та асортиментом книг.

Олена Носоненко: У мене залишилися найкращі враження про фестиваль. Можливо, коли вже будуть відомі якісь підсумки, то в кожного виникне переоцінка вражень. Але я вважаю, що незважаючи на будь-які фінансові результати, свято відбулося, і воно дуже потрібне та дуже класне. Взагалі KyivBookFest мені найбільше подобається серед усіх книжкових фестивалів. Тут дуже затишно та комфортно. Це справжній захід для видавців, де ми всі разом. А з огляду на те, що всі події дитячої програми, куратором якої я була, безкоштовні, то це також додатковий бонус фестивалю.

Мія Марченко: KyivBookFest мені сподобався ще минулого року, адже тут комфортна локація, тут представлені всі видавці, можна побачити багато новинок. Я вже собі придивилася кілька фентезійних книжечок. Крім того, тут можна побачити людей, із якими ти зазвичай працюєш онлайн, поспілкуватися з ними, зустріти своїх читачів. Це надзвичайна нагода, яку дають нам фестивалі та яку я дуже ціную. 

Які події хотіли б відвідати чи відвідали?

Марія Великанова: Хотіли б побувати на події з Іларіоном Павлюком, але людей було дуже багато. Також хочемо підійти на подію з авторкою Олександрою Черепан. Власне, у мене як у перекладачки буде й своя подія.

Сергій Панасюк: Я побував на події з Іларіоном Павлюком. Далі буду дивитися, на який захід вдасться потрапити.

Ганна Булгакова: Першого дня я встигла побувати на всіх професійних подіях, які проводив Український інститут книги. Взяла участь у дуже класному заході — про кризу в комерційній дитячій книзі в Україні. Як на мене, це був дуже корисний івент. Сподіваюся, що так люди зможуть більше побачити та почути про стан української дитячої книги, тому що це про наше майбутнє. На такий спадний тренд у дитячій літературі варто звернути увагу та намагатися його якось розв’язатися.

Олена Носоненко: На жаль, не мала часу відвідати багато подій, оскільки я більше опікувалася заходами для дітей. Але, звичайно, послухала Капранова, відвідала лекцію Наталії Протас про категорійний менеджмент у видавничій справі, а ще трошки послухала дискусію про книгарні. Звичайно ж, відвідала презентацію книги «Всьо чотко» від «Нашого формату» і концерт «Братів Гадюкіних». За це мій особливий респект організаторам.

Мія Марченко: Я відвідала поетичні читання, побувала на презентаціях кількох фентезійних авторів. Була також на майстер-класі «Як писати фентезійну літературу». Усе сподобалося, це прекрасно.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...