У 2025 році доступність продуктів харчування в Україні становить 89% порівняно з довоєнним рівнем, повідомляє Київська школа економіки (KSE). Вплив війни та економічна нестабільність залишаються ключовими факторами, що стримують повне відновлення продовольчого забезпечення.
У західних областях країни ситуація є дещо кращою, оскільки рівень доступності там сягає 96%. Проте у регіонах, що зазнали інтенсивних бойових дій, таких як Донеччина і Луганщина, доступність залишається низькою. Це вимагає додаткових зусиль від держави та міжнародних партнерів для підтримки харчової безпеки.
Економісти прогнозують, що подальша стабілізація економіки та інвестиції у виробництво й логістику допоможуть покращити ситуацію, забезпечивши продовольчу доступність для кожного громадянина країни.
Нагадаємо, в Україні ціни на помідори вже опустилися нижче за торішній рівень.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!