У Європі трейдери сповільнили закачування газу через удари РФ по українських газосховищах – FT

Поділитися:

Європейські трейдери почали знижувати темпи закачування газу після ударів рф по підземних газосховищах (ПСГ) України. Обсяги закачування наразі в десять разів нижчі, ніж торік.

Про це пише Financial Times.

За даними агентства Argus, у червні іноземні компанії закачали у сховища в Україні лише 15,4 млн кубометрів газу, а у липні – 51,9 млн кубометрів. У 2023 році було 102,7 млн ​​кубометрів і 586,6 млн кубометрів відповідно.

Минулого року період закачування тривав до жовтня включно, а пік припав на серпень й вересень. Україна запропонувала європейським трейдерам близько 10 млрд кубометрів вільного місця у сховищах, вони закачали близько 2,5 млрд кубометрів.

Резервуари з газом розташовані глибоко під землею, і це захищає їх від ударів, проте трейдерів відлякують удари по наземній інфраструктурі.

«Голова проблема – не у втраті газу, а в неможливості його підняти, коли буде бажання і потреба», – пояснив Марко Заальфранк, керівник відділу європейської торгівлі в енергетичній групі Axpo.

Водночас Нафтогаз запевнив, що у компанії немає проблем із закачуванням та відбором газу, сховища працюють у звичайному режимі, попри кілька ракетних ударів у березні-квітні.

«Звісно, атаки мають певні наслідки, але наше підприємство Укртрансгаз постійно займається відновленням та ремонтом пошкоджених об’єктів. Крім цього, ми працюємо над їх додатковим захистом», – сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Він сподівається, що у серпні нижчі ціни на газ зроблять закачування газу привабливішим для трейдерів, а вже у вересні та жовтні європейські сховища будуть переповнені, тоді як в Україні залишиться багато вільного місця.

Станом на першу декаду серпня 2024 року європейські підземні сховища заповнені на 86%, проте в Argus вважають, що цього року європейські компанії навряд чи масово скористаються українськими ПСГ без якихось додаткових стимулів.

Нагадаємо, із початку сезону закачки в українські підземні сховища газу закачано близько 1,6 млрд кубометрів «блакитного палива».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...