У Молдові запропонували Україні допомогу електроенергією за газ – подробиці

Поділитися:

Молдова запропонувала Україні постачання та генерацію електроенергії в обмін на газ в рамках проєкту “газ на електроенергію”. Загалом Молдова та Румунія мають намір “виступати логістичним хабом для залучених компаній та організацій” задля відбудови України.

Про це йдеться в спільній заяві України, Молдови та Румунії. Відповідний договір намірів підписано у Кишиневі очільниками міністерств закордонних справ зазначених країн.

“Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії в Україну в рамках проекту “газ на електроенергію”, розмістивши на своїй території генераційні установки та використовуючи природній газ, що буде постачатися Україною для цього обміну. Сторони вже шукають рішення, щоб зробити газову інфраструктуру комерційно надійною”, – зазначено у заяві країн.

Задля цього Молдова та Україна мають намір залучити міжнародні фонди.

“Ми будемо спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Трансбалканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору, включаючи гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проектів з виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії”, – сказано у заяві.

Також Молдова та Румунія погодились працювати з Україною “з метою збільшення обсягів транзиту товарів”. Передусім – сільськогосподарської продукції з України через Молдову та Румунію до Дунайських портів. Особливий пріоритет буде надано залізницям “Шляхів Солідарності”.

У рамках досягнутих домовленостей пропонується створення “багатофункціонального транспортного хабу “Рені – Джюрджюлешть – Галац”.

“Ми погоджуємося, що транспортні та митні відомства наших країни мають співпрацювати з метою створення об’єднаної цифрової системи для полегшення перевізникам товарів перетину державних кордонів як частини розвитку Північно-Центрального коридору, разом із заходами зі зміцнення співпраці між прикордонними, міграційними та іншими установами”, – зазначено в угоді.

Окремо Молдова та Румунія наголосили “на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань”. Мова йде про будівництво вже другого кола 330-кВ повітряної лінії електропередачі “Бєльць – Дністровська ГЕС”, аналогічної лінії “Вулканешті – Арциз”, ліній 400 кВ “Бєльць-Сучава”, “Ісакча – Вулканешті – Кишинів”, “Страшені – Гутінаш” та “Сучава – Чернівці”, та лінії “Південно-Українська АЕС – Приморська – Вулканешті – Ісакча”.

Нагадаємо, навесні Україна продала за кордон 108 тис. тонн цукру, що стало новим історичним рекордом. При цьому 65% українського цукру вивезли до Євросоюзу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
12 Липня 2024 року - 19:24
Закон передбачає фіксацію зимового часу
11 Липня 2024 року - 22:12
Військовозобов'язані мають час оновити свої військово-облікові дані до 16 липня
10 Липня 2024 року - 11:35
24 липня  2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто хоче...
5 Липня 2024 року - 17:07
Команда українського криптомедіа Incrypted організувала в Києві масштабну конференцію Incrypted...