У МФВ зробили прогноз на закінчення війни в Україні за поганим сценарієм та на стан повоєнної економіки у країні

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд оновив негативний сценарій для України, ґрунтуючись на припущенні, що 2025 року розпочнеться інтенсивніша війна.

У базовому сценарії вказано, що війна закінчиться до кінця 2024 року. Негативний сценарій передбачає, що війна завершиться до кінця 2025 року, а шок розпочнеться у третьому кварталі 2024 року. Це погіршить настрої компаній та домогосподарств, знищить темпи повернення мігрантів та спричинить великомасштабну шкоду енергетичній інфраструктурі від атак, йдеться у Меморандумі з МВФ.

За такого сценарію відбудеться різке зниження реального ВВП на 1,7% 2024 року (порівняно з 2,5-3,5% у базовому сценарії) та падіння на 1% у 2025-го. Високі потреби в обороні та зниження економічної активності призведуть до збільшення бюджетного дефіциту. Після цього дефіцит скорочуватиме лише поступово.

“Дисбаланси на валютному ринку знову вийдуть на поверхню і, як очікується, зберігатимуться довше з огляду на погіршення показників експорту, що призведе до вищої девальвації в найближчі роки, перш ніж вона наблизиться до базової тенденції”, – йдеться у прогнозі.

Подальше відновлення буде більш стриманим, ніж у базовому сценарії, враховуючи ще більшу шкоду основному капіталу та послаблення балансів. Обсяг виробництва через це залишиться значно нижчим за довоєнний рівень.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Україні $2,2 млрд у межах програми розширеного фінансування (EFF).

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
3 Липня 2024 року - 21:03
Уряд дозволив міжвідомчій робочій групі, що займається мобілізацією військовозобов’язаних держслужбовців...
2 Липня 2024 року - 11:26
25-річний мешканець Маріуполя Микола Бурлака, що до початку повномасштабного вторгнення...
29 Червня 2024 року - 23:06
В Україні з 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів вступників...
26 Червня 2024 року - 20:01
Це будуть стрілецькі підрозділи загальною кількістю 8 тисяч поліціянтів