Статус США як світового гегемона під загрозою, – Bloomberg

Поділитися:

У ніч на 20 жовтня 2021 року тут відбулася приватна зустріч, щоб привітати нового міністра фінансів США: Джанет Єллен.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Серед гостей були колишні міністри фінансів, а також колишні керівники Федерального резерву. Вітальна вечеря, традиція, яка пустила коріння в 1950-х роках, призначена для святкування позапартійного престижу Казначейства. Оскільки політичні та ідеологічні розбіжності проникають глибоко в усі провулки та коридори у Вашингтоні, немає гарантії, що це буде правилом на наступному зібранні.

Від санкцій США проти Росії до мит на китайський імпорт до зростаючого боргового навантаження Америки, політика, яка торкається Міністерства фінансів, стає насиченою політикою. Усе це створює ризик для національного активу, який агентство має захищати будь-якою ціною: долара США. «Неконтрольоване зростання державного боргу, нефункціональність політики у Вашингтоні та використання долара як зброї через агресивне використання фінансових санкцій сприяли уявленню про те, що домінування долара США має бути під загрозою», — каже Есвар Прасад, представник Cornell. Професор університету та старший науковий співробітник Брукінгського інституту.

Ще надто рано говорити, чи статус долара як домінуючої світової валюти знаходиться під загрозою, але немає сумніву, що привілейована позиція Америки в центрі світової фінансової системи все більше заперечується як друзями, так і ворогами. Такі стратегічні суперники, як Китай і Росія, не приховували свого бажання, щоб їхні валюти витіснили долар у деяких міжнародних операціях. Тенденція до дедоларизації також отримує допомогу від кількох країн, яких Вашингтон вважає союзниками, які хочуть підстрахуватися від можливості того, що вони теж одного дня стануть об’єктом санкцій США.

Незалежно від того, хто стане наступним підписантом всемогутнього долара, роль США та долара змінюється. Це була теза, яку голова Федеральної резервної системи Крістофер Уоллер підкреслив у лютневій промові, зосередженій на «першості долара». Хоча високопосадовці ФРС рідко публічно обговорюють долар, Уоллер сказав: «Роль Сполучених Штатів у світовій економіці змінюється, фінанси постійно змінюються, і я вважаю, що для політиків важливо регулярно розглядати, чи і чому роль долара також може змінитися».

Нагадаємо, рекордне зростання продажів какао не має жодних ознак уповільнення, оскільки побоювання щодо дефіциту призводять до нових максимумів цін майже щодня.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...