Останні новини:

Бої за Бахмут: чому Україна тримає оборону міста, попри застереження Заходу

Поділитися:

Росіянам за 10 місяців битви за Бахмут так і не вдалося його повністю оточити, але й українські військові вже захищають півколо руїн шириною близько 20 кварталів. При цьому їм не вистачає боєприпасів, які союзники обіцяли закупити для України.

Українська армія веде запеклі міські бої, виграючи час іншим підрозділам у підготовці до українського контрнаступу, пише The New York Times.

Боєприпасів не вистачає: союзники мають діяти швидше

Хоча Україна і втратила певні позиції всередині міста, підʼїздна дорога все ще не захоплена ворогом, тому ЗСУ мають можливість поповнювати запаси та евакуйовувати поранених.

Втриматися на цій ділянці є стратегічним імперативом Києва, аби затримати та ослабити російську армію, поки Україна переозброює та перенавчає свою армію для майбутнього контрнаступу.

«Це справді важкий бій. Ми допомагаємо іншим нашим підрозділам виграти час, отримати боєприпаси та зброю та підготуватися до контрнаступу», – каже командир 93-ї механізованої бригади Павло Паліса.

Він скаржиться на повільну допомогу союзників України, адже у запеклих міських боях військовим не вистачає боєприпасів. Проблема, за словами полковника, не у підвозі їх на фронті, а у загальній нестачі боєприпасів на українських військових складах.

Мова йде як про артилерійські снаряди (наприклад, ті ж 155 мм снаряди, 1 млн яких ЄС намагається купити для Києва, проте Франція заблокувала угоду), так і про танкові снаряди та гранатомети.

«Вибачте, але нам потрібно, щоб наші партнери діяли швидше», — підкреслює Паліса.

Бої від кімнати до кімнати

NYT зазначає, що Україна застосовує дорогу стратегію, щоб вистояти. Військові постійно розгортають невеликі загони солдатів у ближніх міських боях, тоді як тисячі інших захищають шлях до західної частини міста.

Вони часто знаходяться досить близько, щоб почути розмову росіян у сусідніх будівлях.

Нещодавно, як розповів полковник Паліса, росіяни за допомогою танка пробили дірку в стіні одного житлового будинку, який утримували українці. Потім російські солдати пролізли через отвір, щоб битися кімната за кімнатою.

За словами полковника Паліси, українці вирішили оснастити будівлю вибухівкою, кинутися звідти та підірвати свою пастку, коли росіяни все ще були всередині.

Міські бої як перевага для України

Такі вуличні бої мають переваги для України: лабіринт руїн і схованок змушує сильнішу на даний момент армію воювати на рівних, не маючи змоги використати свою перевагу у важкій зброї чи артилерії.

«Ви можете забрати перевагу в дальності, яку бажає отримати зловмисник, — каже керівник відділу досліджень міської війни в Інституті сучасної війни у Вест-Пойнті Джон Спенсер.

У міських боях зазвичай застосовують стратегію оточення, щоб позбавити сили оборони боєприпасів, як, наприклад, зробив СРСР під Сталінградом, у найбільшій міській битві в історії. Але Україна зміцнила свої лінії постачання, захищаючи шлях під’їзду.

Прохідна дорога означає, що спроба росії оточити українські війська провалилася, принаймні на даний момент, що змусило російську армію просуватися вперед у кривавих штурмах вулиця за вулицею.

Нагадаємо, росія почала перекидати у Бахмут елетні підрозділи своєї армії, зокрема десантників.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...