Цифрова епоха: Европарламент регулює ринок криптоактивів

Поділитися:

Європарламент 20 квітня 2023 року ухвалив рішення (Регламент про ринки криптоактівів) про регуляцію сфери обороту крипто валюти, яке безсумнівно змінить крипто валютні відносини у світі.

За словами Фон дер Ляйнен, для Європи надзвичайно важливо скористатися всіма перевагами цифрової епохи та зміцнити свій промисловий та інноваційний потенціал у безпечних та етичних межах.

Основна мета рішення це забезпечення правової визначеності для криптовалют, які на даний час не регулюються законодавством ЄС шляхом встановлення єдиних правил гри на крипто ринку.

Рішенням встановлюються вимоги до прозорості та розкриття інформації до постачальників послуг криптоактивів та емітентів, а також встановлює правила захисту споживачів та заходи щодо запобігання зловживанням на ринку.

Європейські законодавці офіційно закріпили термінологію та визначення які використовуються в законодавстві, включаючи «криптоактив», «емітент криптоактивів», «токен з посиланням на активи» (часто описується як «стейблкоїн»), «токен електронних грошей» (часто описується як «стейблкоїн»), «постачальник послуг криптоактивів», «службовий токен» та інші.

Нові вимоги містять обов’язок обов’язкової реєстрації емітентів крипто активів у формі юридичної особи або скласти офіційний документ крипто активів з повідомленням про такий документ офіційним органам.

Вводиться заборона на обіг криптоактивів в разі відсутності реєстрації емітента у формі юридичної особи створеної в ЄС.

Регламентуються правила поведінки, відповідальності емітентів крипто активів.

Регламентом, Європейський Союз унормовує та виводить з тіні обіг грошових коштів, які використовуються як засіб для ухилення від сплати податків, отримання доходів здобутих злочинним шляхом. Беззаперечно, Україна буде вимушена на основі європейського законодавства унормувати та взяти під контроль обіг криптоактивів.

Паралельно з Регламентом, Європейський Союз прийняв закон, яким передбачений порядок переводу коштів, що вимагає від криптооператорів проводити ідентифікацію своїх клієнтів з метою боротьби з відмиванням коштів.

Беззаперечно, в світі настає кінець неконтрольованих операцій з криптою, та змінюються правила гри в цій сфери. До чого це приведе, поки що не відомо.

Автор: адвокат Андрій Турій

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
23 Жовтня 2024 року - 14:11
Нові соціальні аналізи виявили яскраві тренди в українській...
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...