Слідчі дії на місці події – пояснює юрист

Поділитися:

Однією з основних слідчих дій є проведення огляду місця події.

Так, огляд місця події – це слідча дія, яка має на меті безпосереднє сприйняття, дослідження обстановки на місці події, виявлення, фіксацію та вилучення різних речових доказів, з`ясування характеру події, що відбулася, встановлення особи злочинця та мотивів скоєння злочину. Вказана слідча дія є однією з перших та невідкладних і безпосереднім джерелом отримання доказів.

За змістом статей 214223237 КПК України огляд є слідчою (розшуковою) дією, спрямованою на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, яка проводиться в межах досудового розслідування кримінального провадження. У невідкладних випадках огляд місця події може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування, що здійснюється після огляду. Підставою для проведення огляду місця події слугує інформація про вчинення кримінального правопорушення, зафіксована у певній процесуальній формі.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

За наявності згоди особи, яка володіє приміщенням, закон не вимагає звернення до слідчого судді за відповідним дозволом (ч. 1 ст. 233 КПК України).

Враховуючи вищевикладене, працівники првоохоронних органів можуть проводити огляд житла, чи іншого приміщення особи, тільки за її згодою. Така згода може оформлюватися письмовою заявою особи, або про це зазначається в протоколі олгяду місця події. Нерідко, під час огляду застосовується відеозйомка і згода особи на проникнення до житла може бути зафіксована на відео.

Однак, якщо ви заперечуєте щодо проникнення до вашого житла, то працівники правоохоронних органів не можуть до нього проникнути без відповідної ухвали суду, яка дає дозвіл на проведення обшуку.

У зв’язку з цим,  якщо ви надає дозвіл на проведення огляду, в подальшому захисник не зможе ставити питання про недопустимість доказу винуватості протоколу огляду місця події з тих підстав, що ця слідча дія була проведена з порушенням вимог КПК України, оскільки фактично було проведено обшук житла без звернення органу досудового розслідування до слідчого судді на отримання відповідного дозволу.

Більш того, як вже неодноразово зазначав суд касаційної інстанції, положення ст. 223 КПК України не мають на меті вирішення питань власності. Вони захищають особу від необґрунтованого втручання у сферу її приватності, на яке вона вправі розраховувати у своєму житлі або іншому володінні. Термін «особа, яка володіє» в ч. 1 ст. 233 КПК України охоплює більш широке коло осіб, ніж титульний власник або особа, володіння якої ґрунтується на певних договірних чи інших законних підставах (https://reyestr.court.gov.ua/Review/111772574).

Автор: Ірина Скрипка, адвокат “Турій та Партнери

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...