Ірина Скрипка: Відсутність постанови про призначення групи слідчих і які наслідки

Поділитися:

Кожен адвокат у своїй діяльності постійно знайомиться з рішеннями Верховного Суду, оскільки він забезпечує сталість та єдність судової практики.

Сьогодні хочу зосередити свою увагу на постанові Верховного Суду від  08 червня 2023 року у справі № 757/48385/20-к (https://reyestr.court.gov.ua/Review/111647861?fbclid=IwAR1OL988pDNVLbrmfkpsnJhRJ30yT1VjNTxE1-tgoIBYanYborFfpKsovtc) з приводу відсутності в матеріалах кримінального провадження постанови про призначення групи слідчих.

Згідно з висновком, який міститься у постанові Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 04 жовтня 2021 року (справа №724/86/20, провадження №51-1353кмо21), процесуальне рішення про визначення групи слідчих, які здійснюватимуть досудове розслідування, має прийматися у формі, яка повинна відповідати визначеним кримінальним процесуальним законом вимогам до процесуального рішення у формі постанови. При цьому таке процесуальне рішення необхідно долучати до матеріалів досудового розслідування для підтвердження наявності повноважень слідчих, які здійснюють досудове розслідування. Відсутність такого процесуального рішення в матеріалах кримінального провадження обумовлює недопустимість доказів, зібраних під час досудового розслідування, як таких, що зібрані неуповноваженою на те особою.

Однак ВС в своїй постанові від 08.06.2023 року вказав, що сам факт відсутності в матеріалах провадження постанови про призначення групи слідчих, яка є процесуальним рішенням, а не доказом, ще не свідчить про те, що її не  було ухвалено в порядку, установленому КПК України, з урахуванням наявності даних про її ухвалення в реєстрі досудового розслідування і вказану постанову суд має перевірити на відповідність вимогам закону.

Прокурор офісу Генерального Прокурора надала в судовому засіданні Суду копії постанови про створення слідчої групи від 20 вересня 2020 року, постанови про зміну групи слідчих від 04 жовтня 2021 року, а також витяг з ЄРДР, завірені мокрими печатками Печерської окружної прокуратури міста Києва, за підписами «згідно з оригіналом» прокурора.

Виходячи з наведеного, враховуючи, що Суд позбавлений процесуальної можливості перевірити достовірність наданих прокурором до Суду процесуальних документів, є підстави для призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

Так, можна прийти до висновку, що працівникам правоохоронних органів не обов’язково долучати до матеріалів кримінального провадження постанову про призначення групи слідчих? А прокурор на стадії розгляду касаційних скарг учасників процесу може принести завірені копії і долучити їх до матеріалів справи, а оскільки Суд не може перевірити їх на відповідність вимогам закону, то справу направили на новий апеляційний розгляд, а обвинуваченому обрали запобідний захід у виді тримання під вартою строком на 60 днів.

Якщо проаналізувати висновки, що викладені в постанові Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, то там чітко зазначено, що постанову про  створення слідчої групи необхідно долучати до матеріалів досудового розслідування для підтвердження наявності повноважень слідчих, які здійснюють досудове розслідування, оскільки її відсутність обумовлює недопустимість доказів. Виникає обгрунтоване питання: що заважало стороні обвинувачення в судах першої та апеляційної інстанції долучити вказані вище постанови та чому Верховний Суд при відсутності зазначених постанов в матеріалах провадження направляє справу на новий апеляційний розгляд?

Практика буває різною і як на мене, доволі суперечливою.

Автор: адвокат “Турій та Партнери” Ірина Скрипка

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...