Книжковий ярмарок у Франкфурті 2024: штучний інтелект, рекорд українців, гравці із РФ та багато Азії

Поділитися:

Олександр Кірпічов, СЕО видавництва BOOKCHEF, розказав, як в цьому році пройшов за кордоном найбільший книжковий ярмарок.

Зразу скажу, на українському стенді було представлено 32 українських видавництва, і це рекорд за всю історію участі.
Якщо на попередніх виставках у Франкфурті та Лондоні багато говорили про AI (штучний інтелект) погано це для видавничої індустрії, чи надає додаткові можливості, то цього разу було багато пропозицій та стендів компаній з готовими AI рішеннями для видавців, авторів та інших гравців індустрії.

Почесним гостем була Італія, наступного року планують запросити Філіппіни, сподіваюся побачити Україну в майбутньому. В першу чергу, це не лише додаткова увага, але й значний стрибок у просуванні української книги та культури у світі загалом, виданні та визнанні українських авторів за кордоном.

Раніше «азійський» контент був представлений японськими, корейськими, тайванськими та іншими видавцями з країн Азії, то зараз акцент на трендові азійські книги в асортименті німецьких видавців. Європейські та американські правовласники пропонують багато власного контенту: мангу, книги про самураїв, міфологію та історичні романи, де події відбуваються у середньовічному Китаї, а ілюстровані в традиційному для країн Азії стилі.

Формат виставки переважно розрахований на бізнес-аудиторію, де представники галузі різних країн проводять зустрічі, обговорюють можливості співпраці, купують або продають права на книги. Один із павільйонів був орієнтований на місцевих читачів, які переважно в кінці тижня приходять заради купівлі книжок, є можливість побачити, що саме найбільш популярне та хто саме все це купує.

Наприклад, у пʼятницю найбільша черга була за книгою «Макстон-хол» від німецької авторки Мони Кастен, яка стала особливо популярною після виходу серіалу. У цьому смаки українських читачів збігаються з німецькими. А ще було приємно бачити багато молоді, що також корелює з великим інтересом української молоді до трендових у світі книг.
З неприємного (про це вже багато писали), на виставці були присутні стенди чотирьох видавців з РФ. Керівництво виставки в якості виправдання цієї прикрості розповіли про підтримку України та відсутність державного стенду недокраїни. Але ніхто не звернув уваги на інший, як на мене, більш важливий факт. Якщо раніше багато правовласників та агенцій припиняли співпрацю з варварами, то, схоже, зараз майже всі працюють.

Коли ми розглядаємо пропозиції на видання нових книг, зазвичай бачимо, на які країни вже продані права. На жаль, дуже часто я бачу, що вони купують права на видання книг на рівні таких величезних ринків, як США, Великобританія або Німеччина.
А ось із приємного, знайшли багато нових книг для видання у 2025–2026 років, деякі серії або окремі книги вийдуть не раніше 2027 року. Назви тайтлів ми у BOOKCHEF анонсуємо коли підпишемо контракти й будемо точно знати квартал виходу книги.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...