21 серпня в Музеї давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» відбулося відкриття виставки «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України»

Поділитися:

21 серпня в Музеї давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» відбулося відкриття виставки «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України». Це віртуальна подорож крізь тисячолітню історію однією з найвизначніших пам’яток України на основі диджиталізації експонатів з приватної колекції Дмитра Піркла, з колекцій Національного музею Тараса Шевченка, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

«Межигір’я є символом справжньої української волі, духу та непохитності. Й одним із найтаємничіших осередків української історії. «Вишгородський історико-культурний заповідник» з 2017 року проводить велику наукову, дослідницьку та просвітницьку роботу, сприяє популяризації цієї видатної пам’ятки історії та архітектури», — з привітальною промовою виступила директорка КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» Влада Литовченко.

«Межигір’я — це надзвичайно велика та неосяжна історія. Кожне слово, яке ми говоримо про Межигір’я звучить як молитва. Наша молитва має величезну силу. Зараз триває боротьба не тільки за нашу незалежність, а і духовна боротьба», — промовив настоятель храму Святих страстотерпців Бориса і Гліба в місті Вишгород, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії, доктор наук з богословʼя, протоієрей Віталій Клос.

На відвідувачів очікувала мобільна банерна виставка оцифрованих експонатів, представлена розділами: Межигір’я сакральне, Межигір’я фаянсове, Межигір’я освітнє, Межигір’я цегельне, Межигір’я музейне та Межигір’я Шевченкове, Межигір’я театральне, Межигір’я ярмаркове та Межигір’я курортне. Серед експонатів на банерах листівки, фаянсові вази та лампади, книги, цегла, тарілки.

«Реалізація проєкту сприятиме популяризації парку-пам’ятки «Межигір’я», який з 2023 року набув статусу Національного парку та визнаний пам’яткою загальнодержавного значення. В різні часи там існували легендарні та унікальні осередки духовності, культури, мистецтва та освіти, зокрема Межигірський Спасо-Преображенський монастир (Білий Спас), знаменита Межигірська фаянсова фабрика, там малював Тарас Шевченко та ставили п’єси Лесь Курбас та Микола Куліш. Я вдячний Українському культурному фонду за надану можливість», — розповідає культурний та громадський діяч, відомий колекціонер, автор виставкового проєкту «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України» Дмитро Піркл.

Також, були представлені експонати з фондів КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» та приватної колекції Дмитра Піркла: старовинні мапи Межигір’я, наукові та мистецькі журнали, листівки із зображенням Межигір’я. Перлиною експозиції став макет «Межигірського Спасо-Преображенського монастиря».

На відкритті з музичною програмою виступив заслужений артист України, кандидат мистецтвознавства, відомий у світі бандурист-віртуоз Тарас Яницький.

На виставку завітали заступниця голови Вишгородської РДА Вікторія Добровольська, настоятель храму Святого князя Володимира у місті Вишгород, протоієрей Богдан Николин, художниця Ірина Третьяк, дизайнер Серж Смолін, заступниця голови Петрівської селищної ради  Крістіна Басок, директор Броварського краєзнавчого музею, депутат Броварської міської ради Ігор Крепак, представниця ДУ «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» Вероніка Митрофанова, краєзнавець, дослідник Межигірʼя Геннадій Ніколєнко та інші.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...