Російські нафтові компанії встановлюють рекордні темпи буріння цього року

Поділитися:

Незважаючи на те, що країна домовилася з ОПЕК+ про триваліші скорочення видобутку.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

За даними Bloomberg, бурові установки пробурили 14,7 тис. км експлуатаційних свердловин у Росії з січня до червня, що на 6,6% більше, ніж планувалося, і на 8,6% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

До липня високий рівень морського експорту сирої нафти з Росії та стійкі внутрішні обсяги переробки викликали у спостерігачів за нафтою сумніви щодо того, чи вона повністю реалізує ці обмеження. Нафтова статистика країни була засекречена, що ускладнює оцінку прогресу скорочень, окрім запевнень російських енергетичних чиновників.

Високий рівень експлуатаційного буріння у Росії необов’язково сигналізує про дотримання обіцяних скорочень. Країна може закласти основу збільшення видобутку після закінчення терміну дії угоди ОПЕК+ наступного року.

“Експлуатаційне буріння не збільшує видобуток безпосередньо, але робить свій внесок у майбутні виробничі потужності, що саме зараз і роблять російські виробники”, – сказав Віктор Катона, головний аналітик з сирої нафти у фірмі з вивчення ринку Kpler Ltd. Це може бути ознакою того, що російські компанії він додав, що не хоче знижувати свою продуктивність. За оцінками Kpler, Росія видобуває від 10,7 до 10,8 мільйонів барелів сирої нафти та легкої нафти, яка називається конденсатом, на день.

Також можливо, що бурильники-виробники країни просто роблять те, що потрібне для підтримки поточного видобутку, сказав Сміт. «У міру старіння російських нафтових родовищ країні, природно, потрібно все більше і більше буріння для підтримки тієї ж продуктивності, або на нових родовищах, або, що частіше, на родовищах, що складаються більш важко», — сказав він.

Санкції досі виявилися менш дієвими, частково через високу частку вітчизняних постачальників нафтосервісних послуг. За словами Дмитра Касаткіна, партнера Kasatkin Consulting, колишнього дослідницького центру Deloitte в регіоні, в 2021 році, до вторгнення, на частку міжнародних компаній припадало лише 12% російського ринку. За їх оцінками, у 2022 році ця частка впала до 9%.

У багатьох випадках іноземні постачальники були унікальним джерелом високотехнологічних послуг та обладнання для вітчизняної промисловості. Однак, незважаючи на те, що два міжнародні сервісні гіганти — Halliburton Co. та Baker Hughes Co. — пішли з країни, що перебуває під санкціями, їхній досвід, обладнання та персонал не були втрачені для національної промисловості, оскільки фірми продали свій бізнес у країні.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності