Останні новини:

Сімейні справи та цікавий бізнес Оксани Колтик – директорки Департаменту внутрішнього фінконтролю та аудиту КМДА

Поділитися:

В першій частини нашої статті ми розказували про Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА та його незмінну директорку Оксану Колтик. Про те, як цей Департамент мав би контролювати та запобігати проявам корупції на тендерах від місцевої влади, а виходить навіть навпаки, бо він відверто «не помічає» завищених об’ємів  та цін у кошторисах. Найогидніше те, що аудитори під керівництвом Оксани Колтик ніяк не запобігають завищенню об’ємів та вартості на відбудові зруйнованої в Києві нерухомості, яка зазнає ударів від росіян під час цієї війни.

Однак у цьому матеріалі ми хочемо розказати, що така «тимчасова сліпота» у Оксани Колтик з’явилась не нещодавно, ні, вона присутня давно. І стосувалось це її найближчих родичів, яких вона зазначила у декларації як співвласників львівської квартири – це рідна сестра Олена, мати Ольга Іванівна та батько Тарас Іванович Колтики.  Останні двоє разом з трьома іншими львів’янами наприкінці 90-х заснували ТОВ «ТІК ЛТД». А у середні 2000-их Колтики стали одноосібними власниками цієї фірми, причому Тарас Колтик ще й був директором «ТІКу».

У серпні 2015 фірма Колтиків «ТІК ЛТД» подає у Господарській суд Києва позовну заяву про стягнення з доходів ПАТ «Київспецтранс» суми у розмірі 94 мільйони 165 з половиною тисяч гривень. Мовляв, «Київспецтранс» довгий час користувався сміттєвими контейнерами та сміттєвозами, які належали ТОВ «ТІК ЛТД» і були надані компанії в оперативний лізинг, і не платив за це. Крапку у тій судовій суперечці поставили вже через 8 місяців – у квітні 2016 року, що є доволі незвично швидкими строками як для України. Зазвичай господарчі справи можуть тривати роками. Суд частково задовольнив позовні вимоги та вирішив стягнути з ПАТ «Київспецтранс» на користь «ТІК ЛТД» 12 500 000 гривень доходу та 9701 гривень витрат по оплаті судового збору. На диво, «Київспецтранс» в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції не оскаржував, тому воно вступило в законну дію. 

У 2017 році з ТОВ «ТІК ЛТД» відбуваються дві знакові події. В березні на підставі того рішення Господарського суду Державна виконавча служба відкриває виконавче провадження та розпочинає процедуру примусового списання коштів «Київспецтрансу» на користь ТОВ «ТІК ЛТД».

А наприкінці року Тарас Колтик виходить зі складу засновників фірми, залишаючись її директором та кінцевим бенефіціарним власником-контролером, тобто зберігає за собою вирішальний вплив на управління та господарську діяльність компанії. Замість нього новим співвласником фірми разом з Ольгою Колтик стає такий собі киянин Василь Наливайко. А всі 12,5 мільйонів гривень, списаних з «Київспецтрансу», фірма «ТІК ЛТД» отримує у травні 2018 року.

І от після цього, на початку 2019 року, Колтики зовсім виходять зі складу власників, а замість Тараса Івановича директором стає Назар Олійник.

Річ у тому, що власником істотної частки акцій ПАТ «Київспецтрансу» є держава в особі Департаменту комунальної власності КМДА. А значить, Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, яким керує Оксана Колтик, має право проводити перевірки діяльності ПАТ «Киевспецтранс». І вони проводили. Перша перевірка відбулась у 2016 році. Аудитори встановили «порушень та недоліків на загальну суму 18,8 млн гривень, в тому числі ті, що призвели до втрат 13,6 млн гривень». Другий аудит відбувся у 2021 році: досліджували роботу «Київспецтрансу» за 2018-2021 роки. Це якраз той період, коли з нього списали 12 з половиною мільйонів на підприємство родини Колтиків. Тим часом Оксана Колтик як керівник Департаменту внутрішнього фінконтролю КМДА особисто пише лист на Віталія Кличка з описом критичних, а на додаток ще й незадовільних результатів аудиту діяльності ПрАТ «Київспецтранс». Проводити перевірку підприємства з державною часткою, у якого фірма твоїх батьків відсудила мільйони гривень? Конфлікт інтересів?! Ні, не чули.

Та й сам процес списання коштів ну дуже цікавий. Той, хто хоч раз мав справу з ДВС, той знає наскільки довго може тривати закриття виконавчого провадження. Не рік, роками може тривати. Особливо якщо мова йде про десятки мільйонів гривень боргу.

На ймовірність того, що ПрАТ «Київспецтранс» не просто так швидко знайшов у себе прибутків на 12,5 млн грн,  які змогла списати ДВС, може вказувати декілька обставин. Другим власником великого пакету акцій (48,83%) і членом наглядової ради «спецтрансу» є київський бізнесмен Ігор Тинний. Василь Наливайко, який так вдало замінив Тараса Колтика у складі засновників ТОВ «ТІК ЛТД», володіє також 7,82% акцій АТ «ЗНВКІ Фонд «Мемфіс» (код ЄДРПОУ 41906555), де директором і бенефіціарним власником є Ігор Тинний. Крім цього Василь Павлович Наливайко був серед співзасновників низки компаній по виробництву електроенергії на сонячних та гідроелектростанціях, які входять у бізнес-імперію Ігоря Тинного. З Тинним пов’язаний також і нинішній директор ТОВ «ТІК ЛТД» Назар Анатолійович Олійник. Він очолює корпорацію «Укрвторресурси-5» (код ЄДРПОУ 43005976), яка через низку компаній належить Ігорю та Владиславу Тинним (останній – батько пана Ігоря).

Ще один можливий зв’язок родини Колтик з Тинним виглядає так: рідна сестра Ольги Колтик Олена деякий час очолювала «Українську асоціацію відновлювальної енергетики» (код ЄДРПОУ 39425040), співзасновниками якої є ТОВ «Гідроенергоінвест» (код ЄДРПОУ 36885544) та ТОВ «Акванова гідроресурс» (код ЄДРПОУ 37493365) з бізнес-імперії Ігоря Тинного.

До речі, про сестру Оксани Олену Тарасівну. З 2020 по 2023 рік вона працювала директоркою Департаменту у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів. Теж живе у Києві і, схоже, теж, як і її старша сестра, Олена облаштувалася у ще одній квартирі її матері у Печерському районі столиці – по вулиці Фортечний тупік, 6/8. Причому, або вона сама, або її мама довго не сплачували за послуги утримання будинку та прибудинкової території, через що Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району» звернулось до суду с заявою про стягнення 2595,62 грн боргу з власниці нерухомості Ольги Колтик. Суд заяву задовільнив та видав судовий наказ. До речі, зараз Олена сестра Оксани Колтик займається темою відбудови різних міст після російських обстрілів, утилізацією та збором будівельного сміття, яке залишається на місці руїн. Дивний збіг, правда? Старша сестра Оксана робить вигляд, що не бачить завищених київських бюджетних кошторисів на реконструкцію понівеченої війною нерухомості, а молодша сестра має свою ГОшку та опікується темою відбудови після обстрілів.

Можна розказувати на камери, що «Департамент внутрішнього контролю та аудиту за 5 місяців 2021 року нібито попередив втрат із міського бюджету на десятки мільйонів гривень», як це стверджувала Оксана Колтик. Можна говорити, що «сучасний аудитор – не донощик, а порадник». І багато всього іншого. Але коли статки самої головної перевіряльниці протягом декількох років зростають з незрозумілих джерел, і при цьому директорка департаменту в розпал широкомасштабної війни отримує з бюджету майже 80 тисяч «відпускних» на закордонні відрядження, то ці всі високі розмови про запобігання та попередження втрат з бюджету мають зовсім не щирий вигляд. І це м’яко кажучи. А особливо, все це погано тхне, коли твій департамент і аудитори проводять перевірку і складають звіт про фінансові порушення, недоліки та погане і не ефективне управління підприємством з державною часткою, що призвело до втрат на десятки мільйонів гривень. І в той же час, це підприємство з державною часткою після рішення суду віддає десятки мільйонів гривень фірмі твоїх батьків, а ти цього, ніби, навіть не помічаєш у звіті. Це так зручно.

Ми надіслали інформаційні запити і в Департамент фінконтролю, і до «Київекспертизи», а також в деякі правоохоронні органи з деталями та фактами, які наводили в наших матеріалах, з проханням надати коментарі та пояснення. Відповідь ми не отримали і поки ми чекали на відповідь, на редакцію «Першого Бізнесового» вийшло маркетингове агентство. І запропонувало «вигідну» з їхньої точки зору оборутку – прибрати матеріал за певну суму грошей.

Ми не перевіряли, хто стоїть за цим маркетинговим ходом можливо Національне антикорупційне бюро України зв’язками з яким Оксана Тарасівна пишається та відкрито говорить про це в кулуарах КМДА, можливо пан Арістов, який за інсайдерською інформацією причетний до функціонування корупційної схеми по розпилу бюджетних коштів, а можливо і керівник КП «Київекспертиза» Михайло Хорошевський протиправну діяльність співробітників якого вже документують в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом привласнення бюджетних коштів виділених на відновлення зовнішнього освітлення у Пущі Водиці.

І ще: через три місяці після того, як гроші списали на користь фірми родини Колтик, станом на 1 серпня 2018 року ПрАТ «Київспецтранс» мав заборгованість по податках до різних бюджетів у розмірі 37 907 510 гривень. І насамкінець виникає риторичне запитання: до яких пір у владі, зокрема, у різних департаментах КМДА, будуть працювати «люди Януковича»?

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...