Останні новини:

«Робимо все від нас залежне, щоб забезпечити кожну школу підручниками»: очільник видавництва «Ранок» Віктор Круглов про підготовку до навчального року

Поділитися:

23 травня росіяни завдали удару по одному з найбільших поліграфічних комплексів в Україні. Наслідки обстрілу виявилися трагічними — сім загиблих працівників, зруйнований цех друкарні та десятки тисяч знищених книжок і підручників. Руйнація комплексу вплинула на скорочення виробничих потужностей видавничої галузі. Особливо це може позначитися на випуску навчальних видань. Про ситуацію з підручниками, підготовку до нового навчального року та відновлення зруйнованих накладів розповідає генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

– Які наслідки удару по друкарні в Харкові для видавництва «Ранок»?

Унаслідок удару наше видавництво втратило тиражі кількох дитячих видань, що саме додруковувалися у «Фактор-Друк». Ми поспішали підготувати їх до «Книжкового Арсеналу», як і більшість інших видавців.

Але найбільше через обстріл поліграфічного комплексу постраждав наклад нашого підручника «Німецька мова (3-й рік навчання)» для 7 класу. На момент удару по «Фактор-Друк» весь тираж видання — а це понад 82 000 примірників — уже був повністю надрукований. Нам залишалося тільки перевезти підручники до логістичних центрів видавництва. 23 травня, буквально за 15 хвилин до удару, ми забрали частину накладу. Але 68 500 примірників просто згоріли.

Також за кілька днів до обстрілу ми доставили до друкарні 60 тонн нашого паперу — для друку наступних видань. Цю партію видавництво теж втратило. Збитки «Ранку» через удар по друкарні оцінюємо в кілька мільйонів гривень.

– Чи відбулися якісь зміни після удару у виробничих процесах?

«Фактор-Друк» — один з основних партнерів видавництва «Ранок», з яким ми співпрацювали досить часто. І якби не російські ракети, що знищили друкарню, у найближчій перспективі звідти вийшло б у світ ще багато наших книжок. За «Німецькою мовою» у «Фактор-Друк» мав бути надрукований тираж ще одного підручника «Ранку».

Після удару нам довелося швидко коригувати графіки виходу нових видань і проводити зміни в логістиці. Ми зрозуміли, що виробничі процеси мають бути більш узгодженими, точними та безпечними на всіх етапах. Пріоритетним завданням для команди «Ранок» стала підготовка до нового навчального року. Тому роботу видавництва переплановували так, щоб насамперед встигнути надрукувати і доставити до шкіл всі підручники.

– Що зі знищеною партією «Німецької мови»: чи буде вона на партах українських шкіл?

Так, наші підручники гарантовано, а головне вчасно будуть доставлені до всіх шкіл. Це стосується і «Німецької мови» для 7 класу за програмою НУШ, тираж якої видавництво повністю відновило власним коштом.

Ми терміново замовили нову партію паперу з-за кордону та почали зв’язуватися з нашими партнерами щодо відновлення підручників. Допомогти з позаплановим друком погодилися чотири друкарні.

Дуже вдячний партнерам за їх допомогу та зусилля, тому що новий тираж підручника створювався в надскладних умовах. Перше — це відключення світла. У червні-липні енергетична ситуація в країні загострилася, і це також вплинуло на роботу типографій. Наше видавництво забезпечило друкарні генераторами, які підключали до друкарських машин. Друга проблема — спека. Через спеку температура в друкарнях і так сягала вище норми, а генератори виділяли ще більше тепла. Від цього температура в цехах піднімалася майже до 50 градусів.

Попри це, співробітники друкарень продовжували працювати в кілька змін із 6 ранку до 11 вечора. Саме завдяки спільним зусиллям ми вчасно надрукували новий тираж «Німецької мови».

–  Тобто видавництво «Ранок» уже повністю завершило друк підручників для нового навчального року?

Саме так. Наразі триває відвантаження підручників із логістичних центрів видавництва до фондів органів управління у сфері освіти. Звідти підручники будуть доставлені до шкіл. Цей процес завершиться приблизно на початку серпня. Тож можна сказати, що до нового навчального року ми готові.

– Чи вплине руйнація друкарні на виробничі потужності українських видавництв?

З цією друкарнею співпрацювала велика кількість провідних видавництв України. Приблизно 30-40% навчальної літератури друкував саме «Фактор-Друк». Знищення поліграфічного комплексу вже вплинуло на скорочення виробничих потужностей усієї галузі. Удар по друкарні призвів до появи черг на друк і може вплинути на ріст цін видавничої продукції з новими тиражами. Це ще один виклик для книжкового бізнесу на додачу до тих, які спричинила війна. Але ми вже долали багато труднощів і попри все продовжуємо працювати далі.

Якою буде ситуація з новими накладами навчальних видань у наступному році, поки важко робити припущення. За підтримки держави та завдяки іноземним грантам цю проблему, думаю, можна буде вирішити.

– Чи існує якась альтернатива, «запасний план» у тому разі, якщо відновити виробничі потужності швидко не вдасться?

Наразі немає причин для хвилювання. У новому навчальному році всі підручники, як і було заплановано, будуть на українських партах. Крім них, видавництво «Ранок» пропонує педагогам й учням безоплатні електронні версії навчальних видань. Доповненням до навчального процесу можуть стати наші інтерактивні розробки на платформі «іЗЗі».

Але друковані підручники, звісно, набагато кращі. Вже зараз команда видавництва «Ранок» почала працювати над новими виданнями для 2025-2026 навчального року. Робимо все від нас залежне, щоб забезпечити кожну школу підручниками. Це наш обов’язок, зокрема й перед дітьми 23 співробітників «Ранку», які захищають Україну у лавах ЗСУ. 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...