IT-фахівець Євген Шевцов розповів про зміну попиту та затребуваності фахівців у ІТ-сфері

Поділитися:

У 2024 році ІТ-сфера України продовжила свій динамічний розвиток, незважаючи на виклики, пов’язані з глобальними та локальними економічними факторами.

IT-фахівець Євген Шевцов зазначив, що тенденції на айті-ринку у 2024 році справді зазнали змін, і це пов’язано з розвитком штучного інтелекту, так і з економічними процесами, причому не лише в Україні, а й у всьому світі.

Український ІТ-ринок демонструє значне зростання та стійкість, що спричиняє зміну тенденцій у потребах роботодавців та запитах фахівців.

“Однією з ключових тенденцій у 2023–2024 роках. став активний розвиток технологій, пов’язаних із штучним інтелектом (ІІ) та машинним навчанням (МО). Компанії все частіше впроваджують ІІ-рішення для оптимізації бізнес-процесів, покращення якості обслуговування клієнтів та розробки інноваційних продуктів. Цей тренд викликав зростання попиту на фахівців у галузі даних, аналітики та розробки ІІ”, — каже Євген Шевцов.

Крім того, зріс інтерес до технологій блокчейн та фінтех. Українські стартапи та великі компанії активно досліджують можливості використання блокчейну для створення децентралізованих додатків та фінансових платформ. У зв’язку з цим, зростає потреба у розробниках блокчейн-рішень та спеціалістів з безпеки.

За словами Євгена Шевцова, 2024 року в Україні спостерігається стійкий попит на Full-stack розробників. Компанії шукають фахівців, здатних працювати як із фронтендом, так і з бекендом, щоб забезпечити повний цикл розробки продуктів. Також є попит на фахівців із мобільної розробки. Розробники для платформ iOS та Android залишаються затребуваними через зростання популярності мобільних додатків.

Попит зростатиме і на фахівців з Data Scientists та Data Analysts. У світлі збільшення обсягів даних та необхідності їх аналізу для прийняття стратегічних рішень ці фахівці користуються підвищеним попитом у тому числі і в Україні.

Особливий попит на ринку праці в Україні на фахівців із кібербезпеки. Зі зростанням числа кібератак, який за останні два роки виріс у десятки разів, зростає і важливість захисту даних, потреба у цих професіоналах значно зросла.

Виросте значно попит і на розробників ІІ та МО Machine Learning Engineers та AI Developers.

“У зв’язку з активним впровадженням ІІ-рішень у різних сферах бізнесу попит на таких фахівців зростає. Як зростає попит і Blockchain Developers. Розробка та підтримка децентралізованих додатків потребує специфічних знань та навичок, які стають все більш затребуваними”, — констатує Євген Шевцов.

Однією із значних тенденцій є посилення конкуренції за таланти. Компанії впроваджують гібридні та віддалені моделі роботи, щоб залучити найкращих фахівців, не обмежуючись географічними рамками. Це також дає можливість українським фахівцям працювати на міжнародні компанії, що, у свою чергу, сприяє зростанню зарплат та покращенню умов праці.

Крім того, спостерігається підвищення інтересу до soft skills. Технічні навички залишаються основними, але роботодавці також акцентують увагу на комунікативних здібностях, умінні працювати в команді та адаптивності. Такі якості стають критично важливими в умовах динамічних змін та швидкого зростання технологій.

“Зі зростанням попиту на ІТ-фахівців збільшується потреба в якісній освіті. У 2024 році освітні заклади та онлайн-платформи продовжують розвивати свої програми, щоб відповідати потребам ринку. З’являються нові курси та спеціальності, пов’язані з ІІ, блокчейном та кібербезпекою. Компанії також активно інвестують у програми підвищення кваліфікації своїх співробітників, розуміючи важливість безперервного навчання”, — зазначає Євген Шевцов.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Червня 2024 року - 21:15
Для впровадження в Україні електронних повісток необхідно ухвалити відповідне законодавство
21 Червня 2024 року - 20:12
Під час мобілізації підприємства критичної інфраструктури мають право забронювати своїх співробітників від...
21 Червня 2024 року - 19:49
Уряд підтримав зміни до закону, планується замінити паперове посвідчення ветерана...
21 Червня 2024 року - 14:33
Гроші — одна з важливих складових у житті, а кредитування...