Безпрецедентні дощі спричинили хаотичні повені на чотирьох континентах, – Bloomberg

Поділитися:

На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища, хоча вони погоджуються, що основоположним фактором надлишку опадів є глобальне потепління. Дослідження показали, що гаряче повітря здатне переносити більше вологи та з більшою ймовірністю спричинить інтенсивні опади.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

І справа не лише в кількості дощу, але й у тому, де він випадає. Підготовка до надзвичайних ситуацій, інфраструктура та доступ до фондів допомоги призвели до дуже різних результатів — це нагадування про те, що наслідки зміни клімату не однаково відчуваються у світі, що потерпає від глобального потепління. Щонайменше 1000 людей загинули в Африці, а мільйони людей залишилися без домів. Тим часом у Європі витрати значно нижчі, і урядовці вже пообіцяли виділити величезні суми державного фінансування на відновлення.

«У сильних дощах, які призвели до великих повеней, є відбитки кліматичних змін, — сказала Ханна Клоук, професор гідрології з Університету Редінга. – Але ми маємо визнати, що зміни ландшафту, збільшили ймовірність того, що люди перебувають на шляху до нових повеней».

Минулого тижня шторм «Борис», який повільно рухається, почав заливати дощем території у Польщі, Чехії, Румунії, Словаччині, Австрії, Угорщині та Німеччині. У Санкт-Пельтені, столиці Нижньої Австрії, за п’ять днів випало 409 міліметрів (16 дюймів) опадів, що майже вдвічі перевищує попередній п’ятиденний рекорд. Понад 20 людей загинули.

У зв’язку з тим, що дощі в деяких районах припиняються, міста та села готуються до піку паводкових вод, який досягне апогею в найближчі дні через ріст річок. Декілька країн уже інвестували в системи контролю та резервуари для зберігання, які допомагають стримувати шкоду.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...