45% опитаних кандидатів стикалися з дискримінаціями на робочому місці: у Києві відбувся форум «People Power: Сила Бути Різними»

Поділитися:

1 жовтня в Києві, за підтримки OLX Робота, відбувся форум «People Power: Сила Бути Різними» для HR та бізнесу. Основна мета – обмінятися найкращими практиками для створення безбарʼєрного робочого середовища та розширення переліку кандидатів. Своїм досвідом поділилися спікери з Superhumans Center, Сільпо, Аврора мультимаркет, ОККО, ДТЕК та інших українських компаній. Форум був благодійним.

Важливість DE&I в сучасних реаліях

Дослідження «OLX Робота» показує, що 55% HR та власників бізнесу стикнулися з кадровою кризою. Щоб подолати цей дефіцит, роботодавцям слід зосередитися на адаптації робочих місць для жінок, пенсіонерів, людей з інвалідністю, студентів та людей без досвіду.

На форумі «People Power» експерти поділились успішними практиками створення інклюзивної культури для своїх працівників. Зокрема на форумі обговорювали впровадження принципів рівності та різноманіття, яке може підвищити ефективність та конкурентоспроможність бізнесу, про репрезентативність жінок, інтеграцію ветеранів, а ще про те, як створити інклюзивне середовище на робочому місці.

«За останні роки можна спостерігати позитивні зміни в бізнесі щодо інклюзивності та безбар’єрності. OLX Робота має спеціальні фільтри, які підсвічують для пошукачів відкритість роботодавців наймати людей із різних соціально-вразливих груп населення: це молодь до 18 років, особи пенсійного віку, жінки з дітьми, люди з інвалідністю,  ветерани. Станом на серпень категорія Робота на OLX має понад 48 тис. вакансій саме з такими фільтрами. І вони, як правило, отримують на 68% більше відгуків. Роботодавці розуміють, що інклюзивність – це не лише соціальна відповідальність, але й конкурентна перевага, оскільки дозволяє залучати більш широку аудиторію кандидатів та створювати здорову корпоративну культуру», – зазначає Каріна Арушанян, бренд-менеджерка OLX Робота.

Зміни на ринку праці

У рамках дослідження, проведеного спільно з Європейською бізнес-асоціацією, 37% опитуваних компаній заявили, що готові покращувати мотиваційний пакет, через кадрову кризу, а 23% – підвищити заробітну плату. 

Зміни сильно помітні останні півроку, адже 33% роботодавців заявили, що почали частіше наймати жінок на роботу і можна побачити лише зростаючу динаміку в цьому напрямку. 

26% представників компаній вже мають у штаті працівників з інвалідністю, 60% з них працюють повний робочий день, а 6% з опитаних компаній зізналися, що працівники з інвалідністю влаштовані у них лише формально. Основною проблемою при наймі людей з інвалідністю для роботодавців стали: недостатність адаптованих робочих просторів та інфраструктури, труднощі у створенні гнучких графіків та умов, а 18% з них мають упереджене ставлення стосовно ефективності роботи людей з інвалідністю. 

Певні упередження існують також стосовно ефективності роботи жінок з малими дітьми – лише 22% опитаних мають в штаті жінок з малими дітьми. Серед інших вразливих груп населення є працівники зі статусом УБД. 17% опитаних компаній наймають в штаті ветеранів та ветеранок, і лише 10% стикалися з проблемами при наймі цієї категорії.

«Мета форуму – підсвітити проблему та показати, що ми, як бізнес, можемо збільшити кількість кандидатів, через залучення різних груп населення. Адже ми не до кінця грамотно вміємо взаємодіяти з талантами, які вже є на ринку. Згідно з дослідженням McKinsey&Co, проведеному у 2023 році, компанії, що активно впроваджують інклюзивні практики, на 35% частіше перевершують своїх конкурентів і на 70% більше схильні освоювати нові ринки.  Ми хочемо впроваджувати ці практики та допомагати українським бізнесам ставати сильніше», – говорить  Марія Абдуліна, керівниця категорій OLX Робота та Сервіси.

OLX Робота є одним із лідерів серед job-ресурсів України, займаючи топові позиції за кількістю унікальних роботодавців та відвідувачів, з понад 1.6 мільйонами користувачів щомісяця. Платформа активно впроваджує інклюзивні практики, допомагаючи надати рівні можливості для всіх кандидатів і сприяючи створенню різноманітного робочого середовища.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...