Останні новини:

Що таке Mpox, як він поширюється та чи існує вакцина: все, що потрібно знати

Поділитися:

Глобальне викорінення натуральної віспи понад 40 років тому стало одним із найбільших досягнень в історії охорони здоров’я, усунувши причину смерті, сліпоти та каліцтва, які мучили людство щонайменше 3000 років. Однак його успіх призвів до завершення глобальної програми вакцинації, яка забезпечувала захист від супутніх захворювань.

Про це пише Bloomberg.

До таких вакцанацій відноситься міпокс, який з 1970-х років все частіше передається від своїх тварин-господарів і заражає людей у ​​Західній і Центральній Африці. Зараз небезпечний мутований штам вірусу виявлено принаймні в шести африканських країнах, що змусило Всесвітню організацію охорони здоров’я, а також органи охорони здоров’я континенту оголосити надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я.

Mpox є менш заразним “двоюрідним братом” натуральної віспи із загалом м’якшими симптомами, хоча все ще може бути летальним. У той час як близько 30% хворих на натуральну віспу померли, рівень смертності від віспи був приблизно від 3% до 6%. Хвороба була виявлена ​​в Statens Serum Institute в Копенгагені в 1958 році, де вона поширювалася серед мавп, яких утримували для досліджень. Це призвело до його колишнього позначення: віспа мавп.

Хоча основне тваринне джерело хвороби міпокс не виявлено, підозрюють, що гризуни відіграють певну роль у передачі. У 2022 році Всесвітня організація охорони здоров’я змінила назву хвороби на mppox, щоб стримати те, що вона називає расистською та стигматизуючою мовою навколо інфекції.

Під час багатонаціонального спалаху в 2022 році міпокс розвивався за схемою, починаючи з лихоманки, м’язових болів, втоми, головного болю, набряку лімфатичних вузлів та інших симптомів, схожих на грип. Протягом кількох днів після початку лихоманки у пацієнтів з’являється висип, який може перерости в пустули, що містять рідину, або ураження, які можуть з’явитися на різних частинах тіла, включаючи статеві та анальні області. Ці ураження можуть бути болючими та можуть призвести до ускладнень, особливо якщо вони виникають у чутливих областях, таких як рот або пряма кишка. Якщо ураження утворюється на оці, це може призвести до сліпоти.

За даними ВООЗ, хвороба зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів, і пацієнти заразні з моменту появи симптомів і до загоєння виразок. Смертність вища серед дітей та молоді, а люди зі слабкою імунною системою особливо схильні до ризику важких захворювань. Зараження під час вагітності становить серйозний ризик для матері разом із загрозою вродженого інфікування та втрати вагітності. Рідкісні ускладнення включають запалення серцевого м’яза та мозку, а також судоми.

Діти та підлітки найбільше постраждали від спалаху, який зараз поширюється в Африці, з більш ніж 60% відомих випадків летальних випадків у віці до 5 років. Повідомляється також, що поточний варіант поширюється швидше через статевий контакт, як і відомий легший штам. як клад IIb, який спалахнув у всьому світі у 2022 році. Червневий звіт показав, що 29% підтверджених випадків нового штаму були серед працівників секс-бізнесу. Проте віспа не вважається хворобою, що передається статевим шляхом, оскільки вона також поширюється через інші форми тісного контакту. Поточний варіант пов’язаний з більш вірулентним штамом під назвою клад I; рівень смертності серед зареєстрованих випадків у Демократичній Республіці Конго становить майже 5%. Зупинити поширення також виявляється складним у регіоні, де інші хвороби, такі як Ебола, холера та малярія, спустошили громади та залишили системи охорони здоров’я крихкими.

У ДРК відновлення бойових дій збільшило кількість переміщених осіб, які живуть у переповнених таборах. Сексуальне насильство ускладнює реакцію на хворобу.

У ДРК було зареєстровано близько 15 000 випадків у 2024 році до 4 серпня, що перевищило кількість заражень за весь минулий рік. Нещодавно в інших країнах регіону було зареєстровано щонайменше 50 підтверджених випадків, хоча це, ймовірно, занижена кількість.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...