У США та Німеччині дозволили Україні бити по РФ

Поділитися:

Українська армія може бити по російській території німецькою та американською зброєю. Берлін та Вашингтон дали згоду на удари по військових об’єктах у Російській Федерації. Число країн, які зняли обмеження на використання свого озброєння для ураження цілей на російській території, невпинно зростає. У відповідь Кремль погрожує ядерною зброєю та ударами по союзниках Києва.

США дали право Збройним силам України бити американською зброєю по військових цілях на території Росії. Проте, як пише The Guardian, є обмеження у вигляді радіусу обстрілу. Сили оборони зможуть використовувати HIMARS, ракетні системи GMLRS та артилерію виключно для ударів по цілях у районах, що межують із Харківською областю.

“Я отримав це повідомлення від моїх військових. Я не можу розповісти вам подробиці про це. Я хочу побачити на практиці. Але це є кроком уперед до цієї мети, яку ми обговорювали раніше, щоб уможливити для нас захист наших людей, які мешкають у населених пунктах біля кордону”, — відреагував президент України Володимир Зеленський.

Рішення Вашингтона було реакцією на наступ російської армії в Харківській області та масовані обстріли населених пунктів. Як пише BBC, зараз адміністрація Джо Байдена одночасно намагається зміцнити обороноздатність Збройних сил України та запобігти ескалації конфлікту.

“Російська армія веде наступ у бік Харкова з території своєї країни, і до останнього часу вона мала імунітет від ударів американською зброєю з боку ЗСУ. Тому росіяни могли облаштовувати склади, штаби та інші військові об’єкти у відносній близькості до фронту. Тепер, якщо Україна почне їх обстрілювати, то російській армії, ймовірно, доведеться змінювати тилову систему постачання, ускладнюючи та перевантажуючи логістику”, — зазначає Російська служба ВВС.

Деякі експерти вважають, що накладені на Україну обмеження взагалі не мають сенсу.

“Кремль уже зараз вважає, що він веде війну із Заходом, а не з Україною. І якраз у цьому сенсі слова, якісь обмеження, на яких європейські чи американські політики наполягають, позбавлені сенсу”, — каже політолог Олександр Морозов.

Німеччина також зняла заборону на удари по військових об’єктах на території Росії. Речник уряду Штеффен Хеберштрайт пояснив, що рішення було ухвалено після того, як російська армія активізувалася на Харківському напрямку. Що ж до типу німецької зброї, яку передбачається використовувати для ураження цілей у РФ, то, за інформацією Bild, поки йдеться про самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 і броньовані ракетні системи залпового вогню Mars II.

“Ми переконані, що відповідно до міжнародного права Україна має право захищатися від цих атак. Вона також може використовувати зброю, що поставляється для цієї мети відповідно до своїх міжнародно-правових зобов’язань, зокрема й поставлену нами”, — зазначив представник уряду Німеччини Штеффен Хеберштрайт.

У Кремлі вже б’ють на сполох через нові військові можливості України. Заступник голови Ради безпеки Росії Медведєв звинуватив НАТО в ескалації конфлікту. Він пригрозив застосуванням ядерної зброї та ударами по союзниках Києва.

“Наразі є всі підстави вважати, що Кремль зіткнеться з наслідками, які неминучі у разі, якщо Україна почне бити по далеких аеродромах, по далеких елементах військової інфраструктури Російської Федерації. Тож зрозуміло, чому Медведєв погрожує. Зрозуміло, чому в Москві звучать голоси про використання ядерної зброї, але водночас мало хто вважає, що Кремль наважиться реально використати ядерну зброю на цьому етапі війни”, — коментує політолог Олександр Морозов.

Генеральний секретар НАТО зазначив, що Москва погрожує Заходу з 2022 року, й цього разу це не є принципово новим. Єнс Столтенберг переконаний: Київ має бити по Росії, щоб захищатися. Українська армія також має право завдавати ударів і по Білорусі, якщо там є російські військові цілі, вважає міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності