Сі тримається подалі від битви в Червоному морі, незважаючи на ризики для китайської торгівлі – Bloomberg

Поділитися:

Коли США та Велика Британія завдають авіаударів, щоб зупинити підтримуваних Іраном повстанців-хуситів від нападу на кораблі в Червоному морі, Китай знову виявляється щасливим, що сидить осторонь.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Це не тому, що для другої за величиною економіки світу нічого не поставлено: Китай імпортує близько половини своєї сирої нафти з Близького Сходу, а до Європейського Союзу експортує більше, ніж до США. За даними Bloomberg Intelligence, Шанхайський індекс контейнерних перевезень минулого тижня піднявся до найвищого рівня з вересня 2022 року, що відображає додаткові витрати, пов’язані з потенційною необхідністю перенаправлення суден навколо краю Африки.

Але для китайського лідера Сі Цзіньпіна витрати ще недостатньо високі, щоб переважити ризики втручання та переваги бездіяльності. Він може сидіти склавши руки і дозволяти США та їхнім союзникам боротися з хуситами, розпалюючи антиамериканські настрої в деяких частинах Близького Сходу, водночас представляючи себе нейтральним арбітром і тримаючи основну частину своїх сил у готовності воювати на Тайвані.

«Вони не бачать великої вигоди від того, щоб зайняти сильнішу позицію», — сказала про китайських лідерів Дженніфер Велч, головний геоекономічний аналітик Bloomberg Economics. «Це схоже на їхній підхід до російсько-української війни, де вони закликають до миру, але відмовляються засуджувати або відступати від Росії, або суттєво сприяти зусиллям щодо просування миру».

Нагадаємо, минули роки чи навіть десятиліття, відколи учасники Давосу збиралися з великим почуттям оптимізму, і, незважаючи на все альпійське сонце в понеділок, над швейцарським курортом нависла велика похмурість.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...