Африка прямує до ще однієї смертоносної війни, – Bloomberg

Поділитися:

Світові лідери намагаються запобігти повномасштабній війні між Ізраїлем і Хезболлою. Є ще одна війна, масштаби якої, можливо, для багатьох неможливо уявити. Світова спільнота має діяти швидко, щоб запобігти загрозі. Це повторення війни між Демократичною Республікою Конго (ДРК), Руандою та Угандою.

Про це пише Telegram “Перший Бізнесовий“.

На момент завершення попередньої війни на африканському континенті до військових дій було залучено дев’ять африканських країн і 20 повстанських груп. Щонайменше 5,4 мільйона людей загинули через бойові дії, хвороби та недоїдання. Сім мільйонів були переміщені. Світова війна в Африці — або Велика війна в Африці, як її стали називати — була найбільш смертоносним конфліктом у світі після Другої світової війни.

Сьогодні конфлікт між конголезькими та руандійськими лідерами небезпечно загострився, мирні ініціативи зазнали краху, триває гонка озброєнь, і часто відбуваються смертельні сутички між обома сторонами та ополченнями, які їм підпорядковані. Блимають усі сигнальні лампочки про повторення війни 1998-2003 років.

Напруга тліє роками, часто надходять повідомлення про серйозні транскордонні зіткнення у східних провінціях ДРК. Розмови про війну та насильство зросли напередодні виборів у ДРК у грудні 2023 року та посилилися протягом останніх семи місяців. За кілька тижнів до голосування президент ДРК Фелікс Тшісекеді заявив, що президент Руанди Пол Кагаме поводиться як Гітлер і має амбіції розширити Руанду до східної ДРК. «Я обіцяю, що він закінчить, як Гітлер», — попередив він. Руанда заявила, що слова Чисекеді є «голосною та чіткою погрозою».

9 липня експертний звіт Організації Об’єднаних Націй підтвердив широко поширені звинувачення в тому, що Уганда та Руанда підтримують потужну повстанську групу M23 у східній частині ДРК. У ньому попередили, що криза «несе в собі ризик спровокувати більш широкий регіональний конфлікт». Речник уряду Руанди Йоланде Маколо відповіла, що Тшісекеді «послідовно погрожував оголосити війну Руанді» і що її країна «продовжуватиме захищатися».

Нагадаємо, перша партія винищувачів F-16 від союзників по НАТО прибула в Україну.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...