У начальника освітнього відділу на Київщині шахраї зламали акаунт у Viber: як уберегтися від злочинців

Поділитися:

Начальник відділу освіти Переяславської міськради, на Київщині, розповів для Proslav.info про те, що днями шахраї заволоділи його акаунтом у Viber.

Петро Ярмоленко зазначив, що аферисти зламали його акаунт у месенджері й просили його знайомих «позичити» 13 тисяч гривень.

Посадовець розповів деталі. За його словами, після 20-ї вечора до нього зателефонував незнайомий номер й сказав, що той представляє його мобільного оператора.

Шахрай зазначив, що Петро Миколайович вже давно користується послугами зв’язку, відтак має отримати бонус – 200 грн на рахунок чи додаткові гігабайти інтернету.

«Чесно кажучи, я був такий стомлений, що хотів якнайшвидше завершити розмову, тому, можливо, й втратив пильність. Обрав поповнення рахунку, і думав, що на цьому все. Але далі співрозмовник сказав: «Зараз Вам надійде дзвінок, назвіть останні цифри номера». Нічого не підозрюючи, я назвав», – ділиться спогадами освітянин.

За кілька хвилин, пригадує Ярмоленко, за кілька хвилин до нього почали надходити дзвінки від рідних та друзів. Начальник відділу освіти вказав, що за вечір нарахував понад 100 вхідних дзвінків – усі цікавилися, що сталося.

«Виявляється, зловмисники змінили номер у моєму вайбер-акаунті й від мого імені розіслали знайомим повідомлення про те, що дітям терміново треба кошти, і прохання позичити на картку 13 тисяч гривень. На щастя, більшість зрозуміли, що тут щось не те, але одна знайома таки довірилася і перерахувала кілька тисяч гривень…», – додає Петро Миколайович.

Чоловіку все ж вдалося зайти до свого акаунту достатньо просто. Однак потім виявилося, що його було видалено з усіх груп, де він був учасником.

Як вберегти свій акаунт у Viber

Злочинці часто зламують акаунти у різних соціальних мережах та месенджерах. Відтак, потрібно досить прискіпливо ставитися до кібер-безпеки. Ось кілька порад, як вберегти свій акаунт у Viber від стороннього доступу:

  • Використовуйте складні паролі, які містять великі та маленькі літери, цифри та спецсимволи.
  • Підключіть двохфакторну автентифікацію.
  • Проводьте регулярну перевірку активних сеансів.
  • Не входьте до своїх акаунтів на чужих пристроях.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Липня 2024 року - 11:26
25-річний мешканець Маріуполя Микола Бурлака, що до початку повномасштабного вторгнення...
29 Червня 2024 року - 23:06
В Україні з 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів вступників...
26 Червня 2024 року - 20:01
Це будуть стрілецькі підрозділи загальною кількістю 8 тисяч поліціянтів
26 Червня 2024 року - 19:52
26 червня Рада Євросоюзу продовжила тимчасовий захист для українців, що перебувають...