Швидка інтенсифікація ураганів: вплив кліматичних змін, – Bloomberg

Поділитися:

Багато ураганів повільно набирають силу, перетинаючи відкритий океан. Проте серія недавніх ураганів, таких як Мілтон, зросла з тропічного шторму до ураганів категорії 5 з приголомшливою швидкістю. Ураган Мілтон за трохи більше ніж один день досяг найвищого порогу з швидкістю вітру 160 миль (257 кілометрів) на годину, а потім ослаб до шторму категорії 3, коли досяг берегів Флориди.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Цей драматичний зсув, відомий як “швидка інтенсифікація”, стає все більш поширеним, і метеорологи вважають, що зміна клімату відіграє в цьому значну роль. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, швидка інтенсифікація визначається як збільшення швидкості вітру урагану на 35 миль на годину або більше за 24 години або менше.

Дослідження показали, що за останні три десятиліття швидка інтенсифікація стала більш поширеною, роблячи великі шторми ще сильнішими. Це явище спостерігалося під час деяких з найбільш руйнівних штормів, які вдарили по берегах Північної Америки останніми роками. Наприклад, ураган “Отіс” у 2023 році швидко переріс у шторм категорії 5 перед ударом по Акапулько, Мексика, де забрав життя щонайменше 52 людей. Ураган “Іен” у 2022 році також швидко посилився, убивши понад 150 людей у Кубі та Флориді та завдавши збитків на 112 мільярдів доларів.

Подібна картина спостерігалася з ураганами “Хелена” та “Мілтон” наприкінці вересня та на початку жовтня, коли обидва швидко набирали сили над теплими водами Мексиканської затоки. Швидкість вітру “Мілтона” досягла 180 миль на годину, що на той час зробило його найсильнішим штормом 2024 року. Метеорологи відзначають, що зміна клімату сприяє більш частому виникненню таких швидко інтенсифікованих ураганів.

Нагадаємо, голова найбільшої бізнес-лобістської групи США розкритикувала обох кандидатів у президенти як «антиторгівлю», заявивши, що їхні ідеї погані для американських компаній і окремих осіб.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...