Росія атакувала ЗАЕС – станція на межі блекауту

Поділитися:

Сьогодні, 1 жовтня 2024 року, російські війська здійснили атаку на магістральну підстанцію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Внаслідок цього було знеструмлено одну з ліній живлення, що поставило станцію на межу блекауту.

Деталі атаки

Атака відбулася рано вранці, спричинивши серйозні пошкодження інфраструктури підстанції. Міністерство енергетики України повідомило, що цей інцидент створив загрозу аварії на окупованій ЗАЕС. Наразі фахівці працюють над відновленням електропостачання, щоб уникнути критичної ситуації.

Наслідки

Через пошкодження підстанції, ЗАЕС працює в режимі аварійного живлення. Це означає, що станція може втратити можливість охолодження реакторів, що створює серйозну загрозу для безпеки не лише України, але й усієї Європи. Місцева влада закликає мешканців прилеглих районів бути готовими до можливої евакуації.

Реакція влади

Президент України виступив із заявою, засудивши дії Росії та закликавши міжнародну спільноту до рішучих дій. “Це черговий акт ядерного тероризму, який не може залишитися без відповіді. Ми закликаємо наших партнерів посилити санкції проти Росії та надати додаткову військову допомогу Україні,” – зазначив він.

Міжнародна реакція

На атаку вже відреагували представники Європейського Союзу та США, висловивши свою підтримку Україні та засудивши дії Росії. Очікується, що найближчим часом відбудеться засідання Ради Безпеки ООН для обговорення ситуації.

Нагадаємо, в ISW на початку вересня писали, що в Росії поки що пом’якшують втому населення від війни. На це, зокрема, впливають відмова Кремля повністю перевести суспільство в РФ на воєнний стан та внутрішні інформаційні операції, спрямовані на нормалізацію війни у суспільстві.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності