New York Times підтвердили, що Україна отримала ракети ATACMS від США

Поділитися:

Три західні медіа майже одночасно повідомили про надання Україні ракет ATACMS. Їхні повідомлення пролунали через 12 годин після того, як Генштаб ЗСУ заявив про удар по аеродромах ЗС РФ у глибокому тилу.

17 жовтня бійці ССО ЗСУ повідомили про знищення дев’яти російських військових вертольотів у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську, розташованих за 100 км від підконтрольній Україні території. У проросійських пабліках показати уламки снарядів, які виявили на місці удару, при цьому стверджують, що відбулась атака далекобійними ракетами ATACMS. Західне видання Wall Street Journal підтвердило перше використання американських далекобійних ракет, здатних дістати до Кримського мосту. За кілька годин про це ж написали ще два видання.

Повідомлення про ATACMS з’явились на порталах усіх трьох видань майже одночасно. Журналісти WSJ написали про ATACMS 17 вересня о 10:14 за сх. часом або о 17:14 за Києвом. Тоді ж аналогічні статті опублікували на порталі Politico (о 9:49 за сх. часом або о 16:49 за Києвом) та New York Times (о 10:19 за сх. часом або о 17:10 за Києвом). Тим часом як комунікаційний Telegram-канал Генштабу “СтратКом ЗСУ” написав про удар по аеродромах зранку о 6:18 (за Києвом).

У Politico вказують, що Вашингтон кілька тижнів тому таємно відправив ракети Києву. Про це журналісти дізнались від двох осіб, “знайомих з цим кроком”. Також пояснюють, чому президент США Джо Байден, який заперечував проти таких дій, змінив рішення. Причина — повільне просування українського контрнаступу.

У NYT також посилаються на двох анонімних осіб у США, на повідомлення українського нардепа Олексія Гончаренка та на заяви російських військкорів. Журналісти зазначають, що рішення про передачу ракет ATACMS раніше гальмував острах Білого дому: через перетин “червоних ліній” Кремля боялись використання ядерної зброї. Однак “зараз це мислення змінилося”, пише автор.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи