Забудовники змінили курс долара, який закладають у нове будівництво – 45-47 гривень за долар

Поділитися:

У вартість житлових об’єктів, старт будівництва яких розпочнеться у другому кварталі, закладено курс 45-47 грн за долар США.

Про це розповіла в коментарі Укрінформу директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець.

При цьому середньозважений курс протягом усього циклу будівництва нових об’єктів, що в середньому становить 2 роки, очікується, за її прогнозами, на рівні приблизно 43-44 грн за долар США. Звідси висновок, що забудовники перестраховуються.

«Безумовно, девелопери уважно аналізують економічну ситуацію в країні та коригують ціни, передовсім, спираючись на основні об’єктивні чинники. Перший із них – ситуація на валютному ринку. На первинному ринку житла вартість м² прив’язана саме до курсу долара. З 1 січня по 1 липня курс американської валюти зріс з 38 до 40,45 грн. Тобто, гривня втратила щонайменше 7% своєї вартості», – зазначила Бігунець.

Другим чинником, який впливає на розрахунки забудовників, вона назвала рівень інфляції. На її думку, після збільшення тарифів на електроенергію та зростання акцизів на пальне рівень цін може суттєво зрости: залежно від групи товарів та послуг – в середньому на 10-15%. Водночас за офіційним прогнозом, у другому пів річчі інфляція прискориться до 5-6% і за підсумками року сягне 8,2%.

«Підвищення цін – це реалії, водночас виробники, постачальники будівельної продукції зазвичай переглядають ціни з невеликим запасом, який становить в середньому 5%», – пояснила експертка.

Ще один фактор, за її словами, – зменшення кількості новобудов. Від початку повномасштабного вторгнення кількість нових об’єктів в Україні скоротилася більш ніж удвічі. Наступного ж року ринок «просяде» до 30% від обсягів 2021 року.

«Четверте – це концентрація попиту в безпечних районах. Це важлива обставина, яка за 2 роки фактично вирівняла в цінах об’єкти у західному регіоні (на Закарпатті, в Івано-Франківську, Львові, Чернівцях) із центральним (Житомир, Полтава, Вінниця) та з найбільшими містами, де зазвичай завжди ціни були вищими: Києвом, Одесою, Дніпром, Харковом. І подекуди ціновий розрив на старті будівництва в різних регіонах, якщо порівнювати подібні за характеристиками об’єкти, не перевищує 5-10%», – продовжила Бігунець.

На цінову ситуацію також впливають, за її словами, якісні характеристики ЖК, таунхаусів та котеджних містечок. Йдеться про якість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт, темпи будівництва (дотримання задекларованих термінів), поверховість ЖК, наявність рекреаційних можливостей тощо.

З огляду на об’єктивні економічні чинники та залежно від якості та класу житла, вартість осель в новобудовах до кінця року може, на думку експертки, зрости в середньому ще на 10-15%. Таким чином, сумарно за 2024 рік новобудови можуть подорожчати на 25-30% у гривневому еквіваленті.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів затвердив розподіл житлових субвенцій в обсязі 5,7 млрд грн на виплату ветеранам та членам їхніх сімей грошової компенсації на придбання житла. Загалом у межах програми ЄС Ukraine Facility протягом чотирьох років будуть профінансовані бюджетні програми Мінветеранів на 450 млн євро для забезпечення житлом ветеранів війни та членів сімей загиблих захисників і захисниць.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Серпня 2024 року - 22:28
31 липня мільйони книголюбів з усього світу відзначають...
31 Липня 2024 року - 0:48
Депутати Верховної Ради (ВР) можуть не підтримати урядову пропозицію щодо підвищення податків...
30 Липня 2024 року - 22:54
Університет у Британії ніколи не банкрутував, що є справжнім рекордом...
30 Липня 2024 року - 12:33
Напевно, багато хто погодиться з тим, що в Україні крадуть...