Японія через рецесію випала із трійки найбільших економік світу – Вloomberg

Поділитися:

Уповільнення економіки Японії під впливом світових криз, старіння населення та природних катаклізмів призвело її до рецесії. Номінальний ВВП країни в останньому кварталі 2023 року скоротився на 0,4%, за даними уряду Японії, до 591 трлн єн ($4,2 трлн).

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Економіка Японії скорочується під впливом загального зниження темпів зростання глобальної економіки, на яку, своєю чергою, впливає інфляція і геополітична напруга.

На Японії окремо далося взнаки зростання сировинних цін – країна імпортує 94% палива, а також зменшення внутрішнього попиту та ослаблення єни, яке призвело, зокрема, до подорожчання житла для населення.

«Приватне споживання помітно ослабло, і найближчим часом ситуація навряд чи сильно зміниться», – розповів у розмові з CNN аналітик токійської консалтингової компанії Japanmacro Нейл Ньюман.

За його оцінками, у січні показник ВВП може додатково погіршитися через землетрус у Японському морі, оскільки в умовах природних катаклізмів люди зазвичай скорочують споживання.

Додатково впливають на економіку Японії спад продуктивності праці, старіння населення та пов’язана з цим нестача кадрів. Допомогти заповнити їхній дефіцит могло б залучення фахівців з інших країн, але навіть незважаючи на потребу в них, Японія залишається досить закритою для іноземців, які бажають працювати там.

У той же час, номінальний ВВП Німеччини в доларах становить $4,4 трлн. Тепер це третє місце після США та Китаю.

За підсумками 2023 року економіка Німеччини, втім, також скоротилася (на 0,3% рік до року), але країні вдалося уникнути рецесії.

Нагадаємо, останні показники зростання Японії мають намір підтвердити, що минулого року вона опустилася до четвертої за величиною економіки у світі, що відображає вплив її слабкої валюти та старіння демографії.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи