Як Трамп міг би завдати ще одного удару по вже ослабленій СОТ – Вloomberg

Поділитися:

Зростання протекціонізму та фальшиві торговельні війни зменшили статус Світової організації торгівлі як глобального арбітра в торгівлі. США зіграли ключову роль у його занепаді — спочатку з односторонніми митами колишнього президента Дональда Трампа та нападами на його систему врегулювання суперечок, а потім з рішенням президента Джо Байдена продовжувати курс. Тепер Трамп, кандидат у президенти, обіцяє ввести автоматичне 10% мито на весь імпорт з усіх країн, якщо він буде обраний у 2024 році — ідея, яку дехто порівнює з потенційним посмертним дзвоном для системи, яка регулює річну світову торгівлю на 32 трильйони доларів.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

У 2022 році члени СОТ погодилися відновити «повністю та добре функціонуючу систему врегулювання суперечок» до 2024 року. Однак очікування прориву залишаються низькими, оскільки Байден навряд чи витратить свій політичний капітал у рік виборів на відновлення системи, яка не спромоглася. стримувати найгірші торговельні зловживання Китаю. Генеральний директор СОТ Нгозі Оконджо-Івеала, який у 2021 році був обраний агентом змін, не зміг подолати затор. Система СОТ також є громіздкою: усі рішення мають прийматися консенсусом, що означає, що будь-яка країна може заблокувати угоду з будь-якої причини. Незважаючи на те, що різні країни висувають пропозиції щодо реформування організації, жодна не має підтримки всіх членів. Тим часом у 2020 році Європейський Союз створив тимчасову арбітражну систему, щоб допомогти врегулювати торгові суперечки. США не беруть участі в системі ЄС, але Китай бере участь.

Нагадаємо, екс-президент США Дональд Трамп, який має намір балотуватись на ще один термін, пояснив, як у разі своєї перемоги на виборах хоче змусити президентів України та Росії укласти мирну угоду.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...