Останні новини:

Врожай какао в Африці може підвищитися, але ціни на шоколад — ні, – Вloomberg

Поділитися:

Мусса Конате — оптиміст, який стримав надію обережністю після сезону, коли його врожай какао був знищений хворобою. На його крихітній фермі в Кот-д’Івуарі, де жовтневий врожай швидко наближається, перспективи світлішають. На його деревах рясні стручки, а листя здорово-зелене.

Про це повідомляє видання Telegram “Перший Бізнесовий“.

Цей щасливий стан на невеличкій фермі відображає покращення в західноафриканському какао-поясі, які могли б допомогти подолати величезний дефіцит пропозиції, який підштовхнув ціни до рекордно високого рівня цього року. Окрім кращої погоди, 47-річний фермер нарешті отримав пестициди, щоб допомогти зменшити шкоду, завдану хворобою набряклих пагонів, і очікує, що врожайність буде значно вищою, ніж єдина тонна, яку він зібрав минулого сезону.

Проте проблеми, які довгий час гальмували галузь, залишаються далеко не вирішеними, а це означає, що ціна на зерна, з яких виготовляють шоколад, навряд чи впаде до набагато нижчих рівнів, які переважали раніше.

Опухлий пагін невиліковний, тому фермерам не залишається іншого вибору, окрім як вирубувати хворі дерева, а серед мільйона плантаторів какао Кот-д’Івуару, переважна більшість із яких є дрібними землевласниками з обмеженими ресурсами, недостатньо навчання.

Плантація Конате площею 3,5 гектара (8,6 акра) — одна з трьох ділянок, які він обробляє з трьома дружинами та дев’ятьма дітьми. Вся вона усіяна зрубаними стовбурами.

«Багато фермерів не знають, що для запобігання поширенню вірусу не слід використовувати те саме мачете, яке було використано для зрізання уражених дерев», — сказав він, виступаючи на своїй фермі в селі Браззавіль, на північ від портового міста. Сан-Педро.

Такі виклики, ймовірно, утримають ціни значно вище історичних норм, навіть якщо перехід до Ла-Нінья обіцяє кращу погоду, а деякі аналітики очікують, що світовий обсяг виробництва перевищить попит уперше за чотири сезони.

Аналітики підрозділу BMI Fitch Solutions прогнозують зростання ф’ючерсів на какао в Нью-Йорку за другий місяць до 7000 доларів США за тонну в 2024 році. Хоча це менше, ніж рівень трішки вище за 11 000 доларів на початку цього року, найбільш активні ф’ючерси становили в середньому менше 2000 доларів протягом десятиліть і грудневий контракт зараз торгується вище 7000 доларів США.

«Ми, звичайно, не бачимо потенціалу для великого профіциту. У найближчі місяці ще багато чого може статися», — сказав Стів Вотерідж з Tropical Research Services. Ринок, швидше за все, буде збалансованим, і «це не дуже гарне місце», сказав він.

Нагадаємо, фермери з посушливої частини Бразилії, які традиційно вважаються лідерами у вирощування сої, кави та цукру, хочуть взятися за вирощування какао.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...