Верховна Рада повернула доплати по 30 тис. гривень військовим, але в бюджеті на це немає грошей

Поділитися:

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму військового стану”, враховуючи поправку про поновлення виплат доплат військовослужбовцям та співробітникам низки інших органів влади. За ухвалення відповідного законопроекту №8312 у другому читанні проголосували 277 народних депутатів, повідомив нардеп Олексій Гончаренко (”Європейська солідарність”) у Telegram.

“Рада повернула 30 тисяч доплат військовим! (№8312) За проголосували 277 народних депутатів. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного стану. Важливо! Доплати повернули не лише військовим, а й працівникам ДСНС та поліцейським”, — написав Гончаренко.

У свою чергу народний депутат від фракції “Голос”, перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк підтвердив, що відповідна поправка №48 набрала у залі необхідні 254 голоси, хоч і не була підтримана профільним комітетом. Водночас, коштів у держбюджеті для повернення таких доплат наразі не передбачено.

“Про новину про “повернення виплат 30К для військових” Справді пройшла 254 голосами пройшла правка #48… Але тут треба звернути увагу на саму правку. Якщо коротко, вона повертає надбавку захисникам шляхом економії на скорочені зарплати для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат)”, — пояснив депутат.

“І тут головне, щоб повернення надбавок спрацювало, швидше за все, потрібно змінювати бюджет — обмеження на зарплати до 10 мінзарплат — це дуже мала економія. Навіть на 2% від запланованих видатків не вистачить. Нагадаю, що ми на день на виплати військовим витрачали 2, 7 млрд грн. Тому я поки що не так однозначно стверджував би, що повернули”, — зазначив Железняк у Telegram.

Згідно з матеріалами до законопроекту, що відповідає поправці на період дії військового стану військовослужбовцям, особам рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 30 000 гривень незалежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби.

Для таких осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів щодо національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Водночас це не стосується курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та курсантів та слухачів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Як повідомлялося, за рішенням Міноборони, військовослужбовці та співробітники МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, з 1 лютого не отримуватимуть доплати по 30 тис. грн на місяць, встановлені на час воєнного стану.

Водночас з 1 лютого збільшено розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців.

Згідно з оприлюдненими Міноборони таблицями, грошове забезпечення рядових, сержантів та старшин за контрактом, залучених до виконання бойових дій чи спеціальних завдань, зменшиться більш ніж удвічі. Водночас у разі виконання бойових завдань чи безпосередньої участі у бойових діях виплати зростуть у середньому на 7-9 тисяч гривень.

Завдяки зміні порядку нарахування доплат військовослужбовцям держава планує заощадити близько 100 мільярдів гривень, розповідав міністр оборони Олексій Рєзніков.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...