Кабінет Міністрів схвалив стратегію продовольчої безпеки до 2027 року.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.
Згідно з повідомленням, стратегія продовольчої безпеки України до 2027 року містить три ключові цілі:
– Наповнення ринку агропродукції. Передбачена підтримка виробників, зокрема органічної продукції. Поступове заміщення імпорту і відновлювлення підприємств харчової промисловості.
– Забезпечення доступності продовольства для всіх груп населення України. Зменшення частки продовольства в структурі витрат українців.
– Посилення продовольчої безпеки. Наповнення державних резервів продуктами, створення системи моніторингу продовольчої безпеки, пріоритетне розмінування сільгоспземель, адаптації до змін клімату та інше.
При цьому досягнення визначених стратегією цілей передбачається двома етапами:
– перший етап (2024 – 2026 роки) – формування та здійснення заходів підтримки виробників, спрямованих на розвиток галузей агропромислового комплексу, зокрема, виробників органічної продукції;
– другий етап (протягом 2027 року) – відновлення підприємств харчової промисловості на рівні об’єднаних територіальних громад, адміністративно-територіальних одиниць та держави в цілому.
Зазначається, що реалізація стратегії дасть можливість сформувати стійку до загроз систему продовольчої безпеки держави; створити умови для продовольчої незалежності країни і сталого розвитку аграрного сектору економіки; забезпечити повноцінний доступ населення до безпечних харчових продуктів у достатній кількості.
Нагадаємо, у 2023 році українські аграрії експортували продукції майже на 22 млрд доларів.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!