В Україні дорожчає газ – що відомо

Поділитися:

Як змінилася вартість газу в Україні?

В Україні вартість газу зростає вже четвертий місяць поспіль.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки.

У серпні 2024 року українці зіштовхнулися із черговим підвищенням фактичної ціни газу. За 1000 кубометрів газу тепер потрібно заплатити 12 995 гривень, не враховуючи ПДВ. Це на 2,3% більше, ніж попереднього місяця.

Цікаво відзначити, що ця тенденція зростання цін спостерігається вже четвертий місяць поспіль. До цього була позитивніша ситуація – вартість газу знижувалися протягом півроку.

Якщо порівнювати з минулим роком, то зараз газ коштує дорожче. У серпні 2023 року ціна становила 12 500 гривень за 1000 кубометрів.

Відомо, що європейські ціни на газ перебувають на рівні 415 доларів за тисячу кубометрів. За офіційним курсом долара станом на 6 вересня це 17 048 гривень.

Проте останнім часом намітилася тенденція до зниження цін. Цьому сприяли два ключові фактори: збільшення імпорту зрідженого природного газу та рекордні запаси палива у сховищах, що допомогло зменшити занепокоєння з приводу можливих перебоїв у постачанні.

Варто зазначити, що у серпні ціни досягли найвищої позначки з грудня минулого року. Це сталося після того, як газовимірювальна станція “Суджа” у Курській області перейшла під контроль України.

При цьому в НБУ пояснили, що ціни на газ у Європі зростали під впливом ескалації геополітичних конфліктів на тлі високого попиту з боку країн Азії та скорочення постачання Норвегією внаслідок проведення технічних робіт. До того ж, досить високий рівень запасів газу в Європі (91,6% заповненості сховищ) і відносно слабкий попит стримували ціни від більш стрімкого зростання.

Нагадаємо, експерт розповів, як українців ввели в оману з приводу світла та тепла.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...