Світові ціни на цукор не припиняють зростання і вже досягли максимуму за 11 років, з жовтня 2011 року. Причинами стали погані прогнози щодо врожаю в країнах-експортерах, а також ціни на нафту. При цьому українцям не варто хвилюватися – країна повністю забезпечує внутрішні потреби в цукрі й без його імпорту.
Травневі ф’ючерси на цукор на біржі ICE 12 квітня досягли позначки $701,5 за тонну. Як пояснювали в продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (FAO), ціни на цукор активно зростають уже два місяці поспіль.
Ключовий гравець “цукрового” ринку – Індія – прогнозує скорочення експорту продукту у 2023 році. В інших великих азіатських виробників (Пакистану, Таїланду) також очікується зниження врожаю цукрової тростини.
При цьому все більше врожаю цієї культури спрямовують не на виробництво цукру, а на виготовлення етанолу. Біопаливо почало приносити більше прибутку на тлі недавнього збільшення цін на нафту до $85.
“Україні з цього приводу хвилюватися не потрібно. Власні обсяги виробництва у 2022 році (1,33 млн тонн) хоч і скоротилися порівняно з довоєнними, але повністю покривають внутрішню потребу. Більше того, у 2022/2023 маркетинговому році (з 1 липня 2022 року) року по 30 червня 2023-го), нам уже вдалося відвантажити на експорт у 4,8 рази більше цукру, ніж попереднього”, – прокоментував нардеп Данило Гетманцев (“Слуга народу”).
Водночас, як зазначають у ФАО, низка факторів утримала світові ціни на цукор від ще більшого зростання. Ними, зокрема, є:
- позитивний прогноз урожаю цукрової тростини в Бразилії4
- зниження світових цін на сиру нафту, що “стимулює ширше використання цукрової тростини для виробництва цукру в Бразилії”;
- ослаблення бразильського реалу щодо долара США.
Нагадаємо, не зважаючи на те, що минулого року ціни на продукти харчування зросли в середньому майже на третину, це, як з’ясувалося, не межа.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!