У Мінфіні назвали суму грошей на потреби армії, а в Уряді розповіли про «діру» в бюджеті на 500 млрд гривень

Поділитися:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що наразі на потреби армії вже немає звідки додатково виділяти кошти.

Про це в інтерв’ю виданню «РБК-Україна» розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

«Відверто скажу, нам немає що різати. Ви ж пам’ятаєте ще одну дискусію торік, коли ми обнулили Дорожній фонд і будь-які капітальні видатки? Це було б найпростіше рішення, але тут різати немає із чого», — розповів Марченко.

На думку міністра фінансів, що до кінця цього року Мінфін може економити на деяких соціально-гуманітарних програмах, однак про обнулення конкретних політик не йдеться, оскільки «крім додаткового соціального збурення, це не викличе ніяких позитивних речей».

Посадовець також зазначив, що цьогоріч для армії додатково потрібні 500 млрд гривень (приблизно 12 млрд доларів). У травні дефіцит становив 5 млрд доларів, а у липні — уже 6 млрд доларів. Марченко наголошує, що зараз необхідно перекрити ті потреби, які утворилися після перекидання грошей для забезпечення військових на закупівлю озброєння для ЗСУ.

«Чи це задовольняє відповідні військові органи? Звичайно, ні. Вони оперують зазвичай числами, які починаються з трильйонів», — каже Сергій Марченко.

Разом із цим міністр фінансів зазначив, що для розв’язання проблеми дефіциту бюджету парламент має підтримати відповідні урядові ініціативи.

«Якщо парламент підтримає урядові ініціативи щодо джерел додаткових надходжень на 500 млрд гривень, значить ми спроможні на складні рішення. Якщо ми не знайдемо ці кошти, то вже у вересні можуть бути перебої з грошовими виплатами. І я про це відверто кажу. Тому зараз критично важливо ухвалити необхідні рішення», — додав посадовець.

Нагадаємо, на 30 червня 2024 року державний та гарантований державою борг склав 6,2 млрд грн, або $152,2 млрд у валютному еквіваленті.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...