Останні новини:

Ціни на нафту продовжують знижуватися – що відомо

Поділитися:

За словами експертів, незважаючи на зниження ставки ФРС, побоювання щодо економіки гальмують зростання цін на нафту.

Ціни на нафту в четвер, 19 вересня, залишилися майже незмінними, оскільки побоювання щодо зниження попиту на енергоносії переважили позитивний ефект від несподіваного зниження відсоткової ставки Федеральною резервною системою США на 50 базисних пунктів.

Про це пише Reuters.

За даними видання, ф’ючерси на нафту марки Brent зросли лише на 8 центів – до $73,73 за барель, тоді як ф’ючерси на WTI впали на 3 центи – до $70,88.

Зазвичай, зниження ставок стимулює економічну активність, що своєю чергою збільшує попит на нафту. Однак цього разу ринок сприйняв рішення ФРС як ознаку можливих економічних труднощів, зокрема слабшого ринку праці, який може уповільнити загальний розвиток економіки. Це викликало побоювання щодо довгострокової перспективи попиту на енергоресурси.

Аналітики ANZ зазначають, що, хоча зниження ставки на 50 базисних пунктів може свідчити про можливі економічні труднощі, інвестори з ведмежими настроями залишилися незадоволеними. ФРС підвищила середньостроковий прогноз ставок, що посилило невизначеність на ринку.

Додатковий тиск на нафтовий ринок створює уповільнення економіки Китаю, одного з найбільших споживачів енергоносіїв. Згідно з офіційними даними, у серпні китайські нафтопереробні заводи працювали на знижених потужностях уже п’ятий місяць поспіль. Це свідчить про загальне уповільнення промислового виробництва у країні, що досягло найнижчого рівня за останні п’ять місяців. Слабкі роздрібні продажі та падіння цін на нові будинки також сигналізують про проблеми у внутрішньому попиті.

Нестабільність у регіоні Близького Сходу також викликає занепокоєння. Останні вибухи, пов’язані з ліванським угрупуванням «Хезболла», спричинили напруженість на ринку. Джерела у сфері безпеки повідомляють, що відповідальність за атаки, ймовірно, несе ізраїльська розвідка, хоча офіційних коментарів з боку Ізраїлю немає.

Попри загальні негативні сигнали, аналітики Citi прогнозують, що на ринку нафти може виникнути короткостроковий дефіцит на рівні 0,4 млн барелів на добу. Це може підтримати ціни на нафту марки Brent у діапазоні $70–75 за барель у найближчому кварталі, але аналітики вважають, що цей ефект буде тимчасовим.

Загалом ринок нафти залишається у стані невизначеності, балансує між впливом макроекономічних факторів, таких, як ставки ФРС, і локальними проблемами, пов’язаними з попитом і геополітичною нестабільністю.

Нагадаємо, що Федеральна резервна система США знизила ставку федеральних фондів на значні 50 базисних пунктів, до 4,75–5% під час засідання у вересні 2024 року. Це перше зниження вартості запозичень із березня 2020 року.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...