Шольц не зможе гарантувати стрімкий підйом німецької економіки, – Bloomberg

Поділитися:

У зв’язку з різким падінням ділової впевненості минулого тижня та опублікованими у вівторок даними, які, ймовірно, покажуть, що валовий внутрішній продукт майже не зріс у другому кварталі, країна, яка довгий час розглядалася як локомотив європейської експансії, все більше виглядає як мертва вага. Натомість нездатність Німеччини забезпечити суттєве зростання кидає тінь на довгострокові перспективи економіки та політичні надії трьох правлячих партій канцлера Олафа Шольца.

Про це пише Telegram “Перший Бізнесовий“.

З 10 квартальних показників ВВП відтоді, як Шольц вступив на посаду, більше половини показали або майже відсутність зростання, або скорочення. Експерти вважають, що в основі слабкості Німеччини лежить виробнича база, яка підтримувала зростання за рахунок експорту протягом більшої частини цього століття.

Імпульс слабшав ще до пандемії Covid-19, оскільки перше президентство Дональда Трампа та напруженість у відносинах з Китаєм погіршили глобальне торгове середовище, в якому процвітали німецькі експортери. Припинення імпорту дешевого газу з Росії стало важким ударом, який німецькі компанії досі намагаються подолати, особливо в енергоємних галузях.

«Досі є надія, що одного дня глобалізований світ, від якого ми так багато здобули, повернеться Цього не станеться — і нам дуже важко до цього звикнути», — каже старший економіст Сандра Ебнер з Union Investment..

Німецькі виробники автомобілів, центральна опора минулого успіху економіки, також намагаються надолужити втрачене. Станом на зараз вони стикаються з перевагою Китаю у виробництві електромобілів, а на їхньому внутрішньому ринку поступова відмова від транспортних засобів, що працюють на двигуні згоряння, призупинилася.

Нагадаємо, пройшовши бурхливий шлях до 2023 року, економіка США повертається на землю – сповільнюється, що добре для ФРС.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...