Останні новини:

Послуга з забезпечення резервів в Україні недооцінена, – “Укргідроенерго”

Поділитися:

За результатами спеціального аукціону на допоміжні послуги, щоб забезпечити енергосистему автоматичним резервом відновлення частоти (аРВЧ), Укргідроенерго надаватиме резерви упродовж 5 років, на період з 01.10.2025 по 30.09.2030, повідомляється на сайті компанії.

Фактична ціна надання резервів визначається за результатами спецаукціону, що проводиться в грн/МВт, а для переможців перераховується в євро/МВт за офіційним курсом Національного банку України та фіксується на цьому рівні упродовж усього періоду надання.

Однак у компанії вважають, що ця послуга недооцінена.

«Щодо аукціону в мене неоднозначне ставлення. З одного боку, це добре через відкритість, залучення інвестицій, додаткові потужності та прогнозованість. Але, з іншого боку, я вважаю, що послуга недооцінена. Аукціон з РПЧ відбувся із суттєвим зниженням вартості, що збільшило термін окупності й зменшило привабливість для інвестування. Що стосується аРВЧ, очевидно, що існує дефіцит цієї послуги, і потрібно вводити мотиваційні механізми, а не грати на пониження», – зазначив заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький.

Заступник директора департаменту з комерції Укргідроенерго В’ячеслав Бабіч наголосив на важливості врахування досвіду, накопиченого компанією за останні роки у сфері допоміжних послуг і необхідність підготовки до можливого повернення штрафних санкцій у майбутньому.

«Ми з 2020 року працюємо з допоміжними послугами. Маємо накопичений досвід і не завжди позитивний. Велика кількість нюансів в самому процесі надання ДП, відповідності обладнання, розрахунків, взаємодії з ОСП. Не треба забувати про  штрафи за невідповідність. Зараз вони заморожені, але з часом повернуться», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Укргідроенерго планує організувати виробництво «зеленого» водню у співпраці з німцями.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...