Китай підтримав капіталістичний шлях розвитку Гонконгу – Bloomberg

Поділитися:

Рішення Гонконгу нагородити закордонних дисидентів винагородою в 1 мільйон гонконгських доларів знову викликало побоювання, що Китай посилює свою експансію.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Продемократичний рух справді є болючим місцем для Пекіна — він був змушений заглушити протести за допомогою нового закону про національну безпеку в середині 2020 року. Тим не менш, президент Сі Цзіньпін має сильний стимул зберегти капіталістичні шляхи Гонконгу недоторканими.

Поштовхом став заблокований проект інтернаціоналізації юаня, який в епоху геополітичної напруженості та економічних санкцій став набагато більшою загрозою національній безпеці, ніж жменька політичних дисидентів.

Незважаючи на те, що цього року юань випередив долар, ставши найбільш використовуваною транскордонною валютою Китаю, він мало просунувся в глобальному контексті. Частка юаня в міжнародних платежах становить лише 2,5%, що майже не змінилося порівняно з 1,1% десять років тому. Долар США, для порівняння, все ще залишається королем, контролюючи 43% ринку.
Таким чином, зменшення залежності Китаю від долара набуває нової актуальності, оскільки відносини зі США продовжують погіршуватися. Нещодавнє підвищення Пана Гуншена, голови валютного регулятора Китаю, на посаду партійного секретаря центрального банку є ознакою того, що інтернаціоналізація юаня є центральною частиною економічної політики Пекіна. Протягом останнього року Китай був зайнятий укладанням угод з урядами по всьому світу — від Саудівської Аравії до Бразилії — щодо розширення способів використання своєї валюти.

Тут стане в нагоді Гонконг. Щоб валюта стала глобальною, нею потрібно торгувати на ліквідних міжнародних ринках. Наприклад, на офшорний долар припадає більше чверті світового фінансування в доларах. Для порівняння, за оцінками Goldman Sachs Group Inc., офшорні позики та депозити в юанях становлять близько 0,5% від загальної суми на території країни.
Таким же чином, рішучість Китаю зменшити свою залежність від долара робить Гонконг також сильнішим. Місто може вести переговори, щоб зберегти шляхи вільного ринку.

Нагадаємо, китайський виробник електромобілів BYD Co. приєднується до латиноамериканського літієвого ажіотажу, намагаючись збільшити запаси металу, який є ключовим компонентом акумуляторів для електромобілів.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...