У березні 2025 року інфляція в Україні прискорилася до 14,6% у річному вимірі, перевищивши очікування економістів. Як зазначили в Національному банку України (НБУ), основними чинниками стали зростання витрат бізнесу, сезонні коливання цін та високий споживчий попит.
Значне підвищення цін зафіксовано на харчові продукти, зокрема фрукти, овочі та крупи. Крім того, подорожчання тютюнових виробів і алкогольної продукції було спричинене підвищенням акцизів. Витрати на енергозабезпечення також вплинули на загальну цінову динаміку.
Попри ці виклики, НБУ прогнозує поступове зниження інфляції вже в другому півріччі завдяки стабілізації на енергетичному ринку, покращенню логістики та надходженню нового врожаю. Регулятор також підкреслив, що монетарна політика залишається ключовим інструментом для контролю інфляційних процесів.
Нагадаємо, інфляція очікувано пришвидшилася, проте інфляційний імпульс поступово вичерпується.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!